Effectiever, efficiënter en gemotiveerder tot resultaat komen 

Effectiever, efficiënter en gemotiveerder tot resultaat komen 

De behoefte van opdrachtgevers is continu in beweging. De wereld verandert snel en de uitdagingen waar we voor staan worden complexer. Daar moet je op inspelen, anders kom je op een zijspoor te staan. Wat heb je nodig om aan deze continue bewegende vraag te voldoen? En hoe kun je waarde blijven leveren als zelfstandig professional?  

 

De oplossing ligt in het Agile gedachtegoed. Het onderhouden van goede interactie is belangrijk om effectiever, efficiënter en gemotiveerder tot resultaat te komen. Zeker in tijden als deze, waarin communicatie is veranderd. Agile is dé manier om een vertrouwensband met elkaar op te bouwen. 

“Bij Agile omarm je de verandering en staat het snel opleveren van waarde voor de klant centraal. Dit doe je door samenwerking en te focussen op het bereiken van doelstellingen.” 

Ingrid Manasse, Agile coach bij Agile Scrum Group 

 

De dolfijn of duikboot? 

Waar velen werken op de manier van een duikboot – lang onder water blijven en op het laatste moment weer boven komen – werkt Agile als een dolfijn. Je komt regelmatig boven water om met elkaar door te nemen waar je staat. Met de feedback die je ontvangt, wordt je eindproduct alleen maar beter. Een groot contrast met de duikbootmethode, waar je op het eindproduct tussentijds geen feedback hebt gekregen. Bij de dolfijnmethode is het belangrijk dat je een doel voor ogen hebt, waarna je in kleine stappen naar het einddoel toewerkt. Je leert, past jezelf gaandeweg het project aan en je bent continu in ontwikkeling. Zo zorg je dat je kortcyclisch werkt. 

“Agile is de mindset, Scrum de methode die het meeste wordt toegepast.” 

Mattijs van Kooten, Lean manager bij Achmea  

 

Fail fast and adapt quicky 

Een van de manieren om Agile te werken is Scrum. Scrum is een framework om op een flexibele manier aan projecten te werken. Er wordt gewerkt in multidisciplinaire teams die in korte sprints, met een vaste lengte van 1 tot 4 weken, werkende producten opleveren. Het stellen van doelstellingen zorgt ervoor dat je de juiste dingen gaat doen. Iedereen binnen het team draagt zijn of haar steentje bij. Zo leer je niet alleen, maar krijg je ook vertrouwen in jezelf én het team. 

Scrum in business: zelfsturende teams 

Een Scrum-team bestaat uit mensen met verschillende rollen, zoals de Scrum Master, Product Owner en developers. Waar de Product Owner kijkt naar de uiteindelijk benodigde opgeleverde waarde voor de klant, is het aan de developers – ofwel de specialisten – om naar dit punt toe te werken. De Scrum Master vult de rol van coach in, om het scrumteam optimaal te laten presteren en erop toe te zien dat de regels van de scrummethodiek worden gevolgd. 

Binnen het Scrum-team is ieder individu verantwoordelijk voor een specifiek aandachtsgebied. Daardoor voelt een team zich intrinsiek gemotiveerd om dat stabiel te houden en daarin nieuwe functionaliteiten op te doen.” 

Bobby Rijken, Manager IT Build DM en BTV bij Achmea 

 

HeadsUp ‘Agile & Scrum’ 

Begrippen als de Agile Manifesto, het Scrum Framework en de verschillende bijbehorende rollen passeerden de revue tijdens de HeadsUp ‘Agile & Scrum. Wil je hier meer over weten en ben je nieuwsgierig geworden naar alle ins & outs van de indrukwekkende transitie naar Agile werken van de afdeling Debiteuren Management binnen Achmea? Kijk de webinar hier terug. 

Indien je op zoek bent naar verdere verdieping, dan kun jij je via onze opleidingspartner Maestro Academy inchrijven voor de training ‘Product Owner’, ‘Scrum Master, of ‘Agile Coach’. Met een Premium of Excellent profiel in Select profiteer je direct van korting op jouw deelname. 

Natasja Spooren, medewerker marketing & communicatie

Natasja Spooren (1990) is sinds 2018 werkzaam bij HeadFirst. In 2011 nam zij haar hbo-diploma in ontvangst, waarna zij bij diverse organisaties een marketing & communicatie functie bekleedde. Als medewerker marketing en communicatie houdt zij zich bezig met alle facetten van externe communicatie en PR.