Risicovreugde ervaren bij externe inhuur

Risicovreugde ervaren bij externe inhuur

Op 30 oktober 2018 vond bij HeadFirst in Hoofddorp het eerste HeadFirst Insights Event ‘Risicovreugde’ plaats. Dit terugkerende evenement heeft als doel unieke inzichten te bieden rondom inhuur van externe professionals aan verantwoordelijken bij inlenende organisaties. Vandaag stond de dag in het teken van de vraag: hoe kun jij risicovreugde ervaren bij het inhuren van externe professionals (inhuren zonder risico)? Een inspirerende keynote over deze vraag werd gecombineerd met praktische onderwerpen van nu: Wet DBA en AVG, hoe staat het ervoor? Met aanwezige gasten van twintig verschillende organisaties, die geïnspireerd en geïnformeerd naar huis gingen, mogen wij terugkijken op een geslaagde middag.

Risicovreugde ervaren bij externe inhuur

Leo van de Voort, schrijver van het voormalig nummer één managementboek ‘Risicovreugde’ en volgens Zakenblad Next! één van de belangrijkste vernieuwers van het bedrijfsleven, trapte de middag af. Als topconsultant en voormalig CFO in grotere en kleinere beursgenoteerde organisaties kent hij het (strategische) klappen van de zweep. Aan de hand van de kernboodschap van zijn boek zette Leo de grote lijnen voor de dag uit: leid liever evident gevaarlijk dan ogenschijnlijk veilig.

Het inhuren van externen brengt veel kansen met zich mee, maar ook veel risico’s. Onder meer vanwege de ontwikkelingen op het gebied van wet- en regelgeving, zoals de Wet DBA en AVG. Dit zorgt voor risicomijdend gedrag, zeker in grote organisaties. Het bewandelen van verrassende wegen die nieuwe inzichten kunnen bieden, dreigt hierdoor te verdwijnen. Welke keuzes durf jij nog te maken zonder risico’s uit de weg te gaan (inhuren zonder risico)? Leo overtuigde de zaal met voorbeelden om vooral te ontsnappen aan organiseren rond beperkingen, navelstaren, klagen over werkdruk en de terreur van harmonie.

inhuren zonder risico

Foto: Alexander Reuvers, commercieel directeur HeadFirst Source Group, opent de dag

Wet DBA

De Wet DBA. Hij kwam, hij ging weer, maar ondertussen handhaaft de Belastingdienst sinds 1 juli 2018 wel ‘gewoon’ op schijnzelfstandigheid bij kwaadwillende opdrachtgevers. Voor het eind van het jaar bezoekt zij honderd organisaties. Wat kan of moet jij als opdrachtgever doen als je wilt inhuren zonder risico? Met die vraag centraal bouwde Paul Oldenburg, Wet DBA-specialist van Staffing Management Services, zijn verhaal op.

“Laat proactief zien dat je geen kwaadwillende opdrachtgever bent.”
Paul Oldenburg – Staffing Management Services

Aan de hand van een tijdlijn van 1 mei 2016 tot nu friste Oldenburg het DBA-geheugen van de gasten op. Met praktijkcases over onder andere Deliveroo, Temper en de Belastingdienst kreeg hij de discussie over de aanwezigheid van een dienstbetrekking in de zaal los. Daarbij werd – zoals altijd als het over de Wet DBA gaat – duidelijk: er moet nog veel verhelderd worden rondom de regels. Het belangrijkste: wanneer is er sprake van een gezagsverhouding? Voor het eind van het jaar komt daar meer informatie over, is de verwachting die minister Koolmees geschept heeft. Moet je daar als opdrachtgever op wachten of kun je nu al iets doen? Oldenburg is duidelijk: wacht niet af, laat zien dat je ermee bezig bent, bewijs dat je het proces onder controle hebt, zodat duidelijk is dat je geen kwaadwillende opdrachtgever bent.

Paul lichtte in zijn verhaal een aantal concrete stappen toe die je kunt nemen:

 • Creëer overzicht van huidige inhuur
  • Inzicht in aantal, wie zijn het, wie zit waar, hoe lang ingezet
 • Maak een analyse conform het stoplichtmodel (veilig, twijfelgeval, onveilig)
 • Leg een opdrachtomschrijving vast in een overeenkomst (niet enkel een functietitel)
 • Stuur op ‘geen-keten’-beleid
 • Hanteer een door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst

“Risico’s zijn ook kansen. Beleef een beetje risicovreugde.”
Paul Oldenburg – Staffing Management Services

Risico’s bij externe inhuur: de DBA Scorecard

Deze stappen kun je als opdrachtgever zelfstandig nemen of in samenwerking met een gespecialiseerde intermediair. Mediq, één van de grootste aanbieders van zorgoplossingen ter wereld, heeft HeadFirst ingeschakeld om haar te begeleiden in het proces naar optimale Wet DBA compliance, tot het moment dat er een volwaardige succesvolle vervanger is voor de wet.

Mediq omarmde als eerste opdrachtgever de DBA Scorecard, een innovatie van HeadFirst. Sid Boedhoe, accountmanager bij HeadFirst, lichtte toe hoe de tooling bijdraagt aan het ontzorgen van Mediq op het gebied van risicovrije inhuur van externe professionals. Het stoplichtmodel staat hierbij centraal:

 • Groen: inhuur is mogelijk, want er is duidelijk geen sprake van een gezagsverhouding
 • Oranje: inhuur is mogelijk, maar er zijn aanwijzingen voor een gezagsverhouding, waardoor monitoring van de feitelijke situatie noodzakelijk is
 • Rood: inhuur niet mogelijk, want er is duidelijk sprake van een gezagsverhouding

“HeadFirst heeft met ons in partnerschap een goede vorm voor risicoafdekking gevonden. Daar zijn wij erg tevreden mee.”
Govert Laninga, Manager HR Services Mediq

De resultaten voor Mediq zijn uiteenlopend:

 • Organisatie is in control op inhuur
 • Bewustwording bij opdrachtgever (HR en inhurende managers): welke rollen kunnen door een zelfstandige uitgevoerd worden
 • Bewustwording bij zelfstandige: focus op ondernemer zijn, de schijn van een gezagsverhouding met de opdrachtgever voorkomen

Mediq is bewust en weloverwogen bezig met de inhuur van zelfstandig professionals, conform de huidige kaders van de wetgeving, en toont hiermee aan geen kwaadwillende opdrachtgever te zijn. Dit is misschien nog wel het belangrijkste resultaat.

Wil jij meer weten over de DBA Scorecard? Vraag een adviesgesprek aan via info@headfirst.nl.

Algemene Verordening Gegevensbescherming

Voor 25 mei 2018 sloeg de AVG-stress flink toe in Nederland en de rest van Europa. De aandacht voor het voorkomen van privacy schending, datalekken en overbodige gegevensverwerking steeg tot grote hoogte, en meer nog de angst voor boetes van de Autoriteit Persoonsgegevens. Ook in inhuurprocessen bij opdrachtgevers – eventueel in samenwerking met een intermediair – worden grote hoeveelheden (persoons)gegevens verwerkt. Eva de Vries, partner bij Deikwijs Advocaten en een bevlogen advocate met een passie voor privacyrecht, deelde met de zaal haar kennis over de AVG in relatie tot externe inhuur.

Zo nam De Vries de aanwezigen aan de hand van de verplichtingen van een gegevensverantwoordelijke, die hieronder staan opgesomd, mee langs diverse praktijkvoorbeelden op inhuurgebied:

 • Bepaal of er een grondslag is voor de gegevensverwerking
 • Kies altijd het minst ingrijpende middel voor de gegevensverwerking
 • Bepaal vooraf waarom je persoonsgegevens gaat verwerken
 • Verwerk niet meer persoonsgegevens dan strikt noodzakelijk
 • Bewaar persoonsgegevens niet te lang
 • Richt de documentatieplicht en informatieplicht in
 • Zorg voor goede beveiliging en span in om datalekken te voorkomen

De Vries sloot af met een kijkje in de praktijk van de eerste vijf maanden AVG. Is de eerste boete al uitgedeeld? Het antwoord is geruststellend: niet in Nederland. De Portugese Autoriteit Persoonsgegevens heeft onlangs een ziekenhuis beboet voor het verwerken van meer persoonsgegevens dan noodzakelijk.

Meer weten over de AVG in relatie tot inhuur van externen? Vraag een kosteloos adviesgesprek aan met één van onze specialisten via info@headfirst.nl.

Externe inhuur

Foto: Eva de Vries, partner bij Deikwijs Advocaten, deelt haar kennis over de AVG in relatie tot externe inhuur

Esmée Ouwehand, Marketing & communicatie medewerker

Esmée Ouwehand (1992) is sinds 2016 werkzaam bij HeadFirst. Nadat zij haar hbo-diploma Communicatie behaalde is zij o.a. werkzaam geweest als ZP’er waarbij zij aan verschillende communicatieprojecten heeft gewerkt. Ouwehand is werkzaam als medewerker marketing en communicatie binnen HeadFirst. Van hieruit is zij verantwoordelijk voor de interne en externe communicatie van onze organisatie.