Flexibilisering is een keuze, niet iets onontkoombaars

Flexibilisering is een keuze, niet iets onontkoombaars

Ruim acht jaar geleden specialiseerde het bedrijf Flex-Beheer.nl, onder leiding van Mark Bassie, zich in flexibilisering. Als adviseur inhuurprocessen geeft hij antwoord op vragen als: “Hoe moet ik mijn inhuurproces regelen?”, “Kan ik het ook extern uitbesteden?” en “Wat levert dat op en zitten er ook nadelen/risico’s aan?” Sebas Krijgsman en Paul van Leeuwen vragen hem in het ZP Radio programma HoofdZaken om raad.

De belangrijkste brokers/intermediairs op een rij

Vergeleken met acht jaar geleden zijn organisaties beter op de hoogte van de mogelijkheden rondom externe inhuur. Volgens Bassie worden begrippen als broker, intermediair en Managed Service Provider (MSP) steeds bekender. Hier draagt hij met zijn adviserende rol aan bij, maar ook middels de Nationale Broker-/Intermediairgids 2017-2018. “De gids brengt externe dienstverleners in kaart. Als broker, ook wel intermediair genoemd, verzorgen zij onder andere de bemiddeling van professionals, het contractmanagement en nemen de administratieve zaken uit handen. In Nederland zijn er 12.000 dienstverleners actief in de flexmarkt, variërend van intermediairs, payroll- en uitzendbureaus. In deze uitgave heb ik 42 van de 50 écht professionele dienstverleners voor het contractmanagement van zzp’ers samengebracht”, aldus Bassie.

“Een complex inhuurproces met grote aantallen, zorgt voor een zware administratieve last. Dit kun jij beter uitbesteden aan een partij die hier verstand van heeft.”
– Mark Bassie, Adviseur inhuurprocessen bij Flex-beheer

Zet een inhuurstrategie op papier

De eerder genoemde term MSP gaat een stap verder. Bassie zegt hierover: “Wil jij de flexibele schil van de organisatie zo organiseren dat het meebeweegt met de veranderde flexibele arbeidsmarkt? Dan heb jij een duidelijke strategie nodig. Zeker als jij het, steeds schaarser wordende, talent wilt vinden. Dit proces kan uitbesteed worden aan een MSP.” Met het MSP onderzoek geeft hij de dienstverleners in Nederland en België weer. “Opvallend is dat er, vergeleken met twee jaar geleden, veel groei is geweest. Verder zijn nieuwe combinaties, zoals natuurlijk ook HeadFirst en Source”, aldus Bassie over de resultaten.

Bassie vervolgt: “België is aan een stevige inhaalrace begonnen. Enerzijds door Nederlandse aanbieders, die een kantoor in België openen om zo dicht op de markt te zitten. Maar ook door nieuwe toetreders.”

“Nederland is koning ‘flex’: het is een exportproduct geworden.”
– Mark Bassie, Adviseur inhuurprocessen bij Flex-beheer

Zet een inhuurstrategie op papier

Bassie ziet de flexibele arbeidsmarkt als de motor van de Nederlandse economie: “Vroeger was een vast contract de norm, maar tegenwoordig is het steeds normaler extern in te huren. De kwaliteit van kandidaten en bijbehorende tarieven zijn daarbij belangrijke motieven.” De keerzijde van deze ontwikkeling is dat het heel complex is geworden. Bassie: “Uit het grote aantal partijen is het moeilijk de juiste te vinden. En dan zijn er ook nog een aantal die de regels niet zo nauw nemen. Met mijn onderzoekrapporten probeer ik daarom hulp te bieden. ”

Beluister de volledige radio-uitzending met Mark Bassie hieronder.

Bekijk op de website van ZP Radio ook eerdere uitzendingen van HoofdZaken.

Natasja Spooren, medewerker marketing & communicatie

Natasja Spooren (1990) is sinds 2018 werkzaam bij HeadFirst. In 2011 nam zij haar hbo-diploma in ontvangst, waarna zij bij diverse organisaties een marketing & communicatie functie bekleedde. Als medewerker marketing en communicatie houdt zij zich bezig met alle facetten van externe communicatie en PR.