Flextrendmaand: Adjiedj Bakas over 2018

Flextrendmaand: Adjiedj Bakas over 2018

December is bij het radioprogramma HoofdZaken op ZP Radio uitgeroepen tot Flextrendmaand. In deze themamaand ontvangt het programma diverse gasten met een inspirerende visie, die vooruit blikken op de trends en ontwikkelingen binnen de arbeidsmarkt in 2018.

De Flextrendmaand wordt afgetrapt met niemand minder dan trendwatcher Adjiedj Bakas. Bakas heeft communicatiewetenschappen gestudeerd en van futuroloog Wim de Ridder (Universiteit Twente) een privé opleiding tot trendwatcher genoten. Sebas Krijgsman en Bart van der Geest vragen zijn visie voor 2018 met onze luisteraars te delen.

Trends
Bakas stelt dat personen in veel beroepen steeds meer overbodig worden door digitalisering. Daarnaast geeft hij aan dat bepaalde functies een andere invulling gaan vragen, waardoor veel mensen omgeschoold moeten worden. Zo worden de meeste taken van bijvoorbeeld een huisarts straks grotendeels overgenomen door computers. Vanaf dan zal de rol van huisartsen meer gericht zijn op coachen, waarbij zij de patiënt op empathische en ondersteunende wijze helpen naar genezing. Er ontstaat in de arbeidsmarkt een verschuiving naar het menselijke aspect, omdat dit iets is wat een computer níét kan. Hiervoor is omscholing van essentieel belang. Voor ZP’ers is het belangrijk nu al te gaan kijken naar welk aspect van hun werkzaamheden wellicht verdwijnt, hoe zij hun rol opnieuw kunnen invullen en welke omscholing hiervoor relevant is.

Naast de trend van digitalisering vertelt Bakas dat een nieuwe vorm van ondernemerschap zal ontstaan, namelijk de MZP’er, oftewel de MKB’er zonder personeel. Dat klinkt misschien gek, maar waar Bakas op doelt is dat MKB’ers werk gaan uitbesteden. Op deze manier verschaffen ondernemers werk voor een groep ZP’ers en dat kan leiden tot mooie kansen en samenwerkingen.

Ont-DBA-iseren
De grootste verandering voor 2018 komt volgens Bakas vanuit het nieuwe kabinet. Wet- en regelgeving heeft vanzelfsprekend veel invloed op de arbeidsmarkt. In het verleden heeft de Wet DBA veel schade aangericht voor de zelfstandigenmarkt. Het maakte veel ZP’ers en opdrachtgevers angstig waardoor ondernemers onnodig “gestraft” werden. “Maar gelukkig is deze wet nu afgeschaft”, aldus Bakas. “Nu kunnen we gaan ont-DBA-iseren en kunnen ZP’ers de energie die zij kwijtraakten aan de Wet DBA weer in hun werk stoppen.” Wat de plannen van het kabinet verder voor invloed hebben op de arbeidsmarkt durft Bakas nog niet te zeggen. De plannen zijn namelijk nog niet volledig uitgewerkt. Het is nu afwachten wat er gaat gebeuren. In ieder geval hoopt hij dat de plannen bijdragen aan de mogelijkheden van ondernemers en ZP’ers om in de toekomst naar elkaar toe te groeien.

Tot slot stelt Bakas dat in 2018 meer gezocht gaat worden naar work-life balance. Hoewel er komend jaar genoeg werk zal zijn en dit voor ZP’ers een positieve ontwikkeling is, is het ook belangrijk om je gezondheid in de gaten te houden. Hij stelt dat veel mensen ziek worden van teveel werken en de daarbij komende stress. In 2018 moet men meer balans in het leven terugbrengen. Dit is ook voor Adjiedj persoonlijk een doel voor komend jaar.

Wil je de radio-uitzending met Adjiedj Bakas terugluisteren? Ga naar de website van ZP Radio.

Natasja Spooren, medewerker marketing & communicatie

Natasja Spooren (1990) is sinds 2018 werkzaam bij HeadFirst. In 2011 nam zij haar hbo-diploma in ontvangst, waarna zij bij diverse organisaties een marketing & communicatie functie bekleedde. Als medewerker marketing en communicatie houdt zij zich bezig met alle facetten van externe communicatie en PR.