Flextrendmaand: de vierde industriële revolutie

Flextrendmaand: de vierde industriële revolutie

In de Flextrendmaand van radioprogramma HoofdZaken op ZP Radio ontvangen Sebas Krijgsman en Paul van Leeuwen deze week Wim Davidse. Davidse is flexstrateeg en hoofdredacteur van Flexmarkt Magazine en daarmee een echte expert op het gebied van flex. Hij deelt met jou zijn visie op de arbeidsmarkt voor 2018.

De grote golf
Volgens Davidse zijn we in een tijd aangekomen die hij de vierde industriële revolutie noemt. Deze revolutie kent vier grote golven en één daarvan gaat over nieuwe technologie. Daaronder valt niet alleen digitalisering, maar ook biotechnologie en schone technologie. “Probeer nu eens een inschatting te maken met jouw bedrijf wat die grote golf van technologie op dit moment voor jou betekent en wat het voor jou zou kunnen betekenen in 2018”, aldus Davidse. Hij stelt dat je op deze manier reactief en proactief bent waardoor je kansen kunt benutten.

Hoe je die inschatting het beste kunt maken is wellicht nog een uitdaging. Kansen die je kunt benutten vind je vooral in onderwerpen die de afgelopen jaren speelden, zegt Davidse. Door naar de ontwikkelingen, trends en veranderingen van de afgelopen tien jaar te kijken, krijg je een goed beeld van de toekomst.

Economie
Als voorbeeld noemt hij de Nederlandse economie. Hij stelt dat de meeste mensen de conjunctuurlijn, die het verloop van de economie weergeeft, kennen van Economieles en dat deze in de praktijk ook altijd terug te zien is. In 2000 ging het heel goed met de economie, in 2003 ging het minder, in 2008 ging het weer goed, in 2009 niet en nu gaat het wéér heel goed. Dus wat kunnen we dan verwachten? In 2018 zitten we hoog in de conjunctuurlijn, maar die stijging gaat niet lang meer door. Dat betekent dat er straks weer een dalende lijn merkbaar wordt en daar moeten we rekening mee houden.

conjunct

Flexplateau
Maar wat heeft deze ontwikkeling voor invloed op de flexibele arbeidsmarkt? Volgens Davidse ontplofte de flexmarkt in 2011, terwijl de conjunctuur toen ook daalde. Hoewel het verleden leert dat de inzet van flexwerkers afneemt in mindere tijden en we in 2011 het tweede deel van de recessie in stapten, bleef de flexmarkt toch aantrekken. Ook in 2018 blijft de groei waarneembaar, maar Davidse stelt dat men toch rekening moet gaan houden met een stootkussen. Hij noemt dit het flexplateau.

Binnen nu en drie jaar zal er de inzet van flexwerkers niet meer toenemen. Opdrachtgevers zullen aanvoelen dat zij de keuze voor contractvorm aan de functiekandidaten over moeten laten. Deze situatie wordt veroorzaakt door de lage werkloosheid onder hoger opgeleiden: zij hebben werk voor het uitzoeken. Daardoor is de kandidaat koning en zullen opdrachtgevers zich moeten overgeven aan de contractvorm waarmee zij de kandidaat verleiden om bij hen te komen werken. Dat is een compleet andere insteek en Davidse stelt die knop op zeer korte termijn toch echt omgezet moet worden.

Wil je het interview met Wim Davidse terug luisteren? Ga dan naar de website van ZP Radio.

Natasja Spooren, medewerker marketing & communicatie

Natasja Spooren (1990) is sinds 2018 werkzaam bij HeadFirst. In 2011 nam zij haar hbo-diploma in ontvangst, waarna zij bij diverse organisaties een marketing & communicatie functie bekleedde. Als medewerker marketing en communicatie houdt zij zich bezig met alle facetten van externe communicatie en PR.