Functioneel ontwerp, springlevend in het agile tijdperk

Functioneel ontwerp, springlevend in het agile tijdperk

Met de huidige agile methodes vinden sommige mensen zaken als informatie analyse en functioneel ontwerp gedateerd. Dat valt nogal mee. Dikke documenten zijn misschien achterhaald, maar goede analisten en ontwerpers blijven nodig.

Van waterval tot agile

Toen IT trajecten nog overal en altijd volgens de waterval principes werden uitgevoerd, waren informatie analyse en functioneel ontwerp cruciale ankerpunten voor ieder project. Daar namen we met z’n allen uitgebreid de tijd voor. Alle wensen en eisen binnen de organisatie werden minutieus in kaart gebracht, gedocumenteerd en talloze keren gereviewed. Als er dan uiteindelijk een stapel papier lag die door iedereen was goedgekeurd, kon het bouwen beginnen. Om er vervolgens achter te komen dat de wereld in de tussentijd veranderd was.

Het is dan ook niet meer dan logisch dat agile – mede dankzij technologieën die agile methodes mogelijk maken – inmiddels breed is omarmt. Snelle sprints waarbinnen steeds de meest belangrijke zaken worden gebouwd, getest en uitgerold. Een enorme sprong vooruit.

Degelijk functioneel ontwerp blijft belangrijk

Het misverstand dat er nogal eens bij wordt gehaald, is dat informatie analisten en functioneel ontwerpers in die nieuwe benadering niet meer zo nodig zijn. Als je zorgt dat de product owner en ontwikkelaars elkaar dagelijks rechtstreeks in de ogen kijken, komt het project vanzelf goed, lijkt de gedachte. Dat zal soms zo werken, maar vaak is er wel degelijk een grondige analyse en ontwerp nodig. En dat merken we bij HeadFirst, want de vraag naar vaardigheden als informatie analyse en functioneel ontwerp blijft onveranderd groot. Check ons opdrachtenoverzicht maar.

En zo gek is dat natuurlijk ook niet. Juist als we zo kort-cyclisch ontwikkelen, is het des te belangrijker dat we de zaken die we documenteren ook glashelder en to-the-point zijn. Vroeger werd een functioneel ontwerp soms eindeloos heen en weer geschoven tussen de betrokkenen, de tegenwoordige analist moet veel directer en scherper kunnen communiceren. Hij of zij moet vaak met één paragraaf, één wireframe of één flowdiagram een wens helder en eenduidig kunnen vertalen in functionaliteit.

En daarbij blijft nauwkeurigheid ook gewoon belangrijk. Zoals we al weten sinds de Mars Climate Orbiter die in 1999 nooit de bestemming bereikte. Omdat NASA metrieke eenheden had gebruikt in het ontwerp terwijl bouwer Lockheed Martin haar software ontwikkelde en testte met Brits-Amerikaanse maten. Een communicatiefoutje van 325 miljoen dollar.

Op zoek naar uitdagende ontwerp opdrachten?

Hoewel niet alle software naar Mars hoeft te vliegen, liggen er voor de analist – of je functietitel nu product owner, informatie analist, business analist of functioneel ontwerper is – uitdagende opdrachten te wachten. Nu software voor gebruikers steeds intuïtiever en eenvoudiger werkt, betekent dat meestal dat de functionaliteit en algoritmes ‘aan de achterkant’ juist steeds complexer worden. Dat vraagt om professionals die binnen complexe organisaties de ‘requirements kunnen ophalen’, de essentie eruit kunnen filteren en zaken glashelder kunnen documenteren. En met zowel gebruikers als bouwers kunnen communiceren. Herken jij jezelf daarin? Meld je dan zeker even aan.

Natasja Spooren, medewerker marketing & communicatie

Natasja Spooren (1990) is sinds 2018 werkzaam bij HeadFirst. In 2011 nam zij haar hbo-diploma in ontvangst, waarna zij bij diverse organisaties een marketing & communicatie functie bekleedde. Als medewerker marketing en communicatie houdt zij zich bezig met alle facetten van externe communicatie en PR.