Hé technisch ontwerper, de kat al gevoerd?

Hé technisch ontwerper, de kat al gevoerd?

Ja, technisch ontwerper, het is dierendag deze week. En ook al hoop ik dat je niet alleen deze week aan de kat denkt, het is natuurlijk wel dé week om wat extra aandacht aan onze harige huisgenoten te besteden.

Maar misschien ben jij als technisch ontwerper wel dagelijks bezig met dierenwelzijn. Want IT blijkt steeds vaker het verschil te maken in hoe we onze huisdieren verzorgen en hoe we hun leven wat prettiger kunnen maken.

Chipsystemen voor gezelschapsdieren

Dat geldt natuurlijk voor onze gezelschapsdieren thuis, waar de dierenarts met allerlei slimme technologie steeds beter voor kan zorgen. En door onze huisdieren te chippen kunnen we eenvoudig zorgen dat verdwaalde honden en katten weer terug kunnen naar hun baasje. Overigens zitten zelfs in dit soort systemen behoorlijk wat puzzels voor de technische ontwerper. Zo berichtte de NOS eerder dit jaar dat chipsystemen in ons land gehackt konden worden. Waardoor gegevens over huisdieren en hun eigenaar op straat lagen.

Minder prettig voor de eigenaren van dure honden- en kattenrassen. Potentiële dieven kunnen hun adres zo uit de database filteren om vervolgens die prachtige Bengaalse kat van vele duizenden euro’s op te gaan halen. Daar hoef je overigens minder bang voor te zijn als je voor een asieldier kiest.

Als technisch ontwerper betrokken bij smart farming?

Op veel grotere schaal wordt IT tegenwoordig ingezet bij wat men smart farming noemt. Het gebruik van informatietechnologie om het beheer en leefomstandigheden van zogeheten landbouwhuisdieren (inderdaad, koeien, geiten, schapen, etc.) drastisch te verbeteren. Daarvoor wordt een heel blik aan nieuwe technologieën opengetrokken. Innovaties als het Internet of Things (IoT), Big Data, geo-positionering systemen, robotica en drones maken talloze nieuwe toepassingen mogelijk.

Bij smart farming gaat het overigens niet alleen over dieren. Ook land- en tuinbouw maken natuurlijk steeds intensiever gebruik van informatie systemen, bijvoorbeeld voor een slimmere bemesting met minder kunstmest.

Technisch ontwerper van systemen voor slimme koeien?

In het hele spectrum van smart farming oplossingen is een concept als de automatische melkrobot al volledig geaccepteerd. Bij deze systemen – al zo’n kwart van de Nederlandse boeren gebruikt het – bepaalt de koe zelf wanneer zij gemolken wordt. De robot herkent de koe en zorgt dat die op maat, hygiënisch en efficiënt wordt gemolken. En niet alleen de kwaliteit van de melkproductie wordt gecontroleerd, ook de gezondheid van de koe wordt continu gemonitord. Het wordt prettiger voor koe én boer.

Veel nieuwer zijn bijvoorbeeld systemen waarmee men koeien en andere dieren actief naar bepaalde delen van het weiland stuurt. Op die manier kun je grasland veel evenwichtiger laten begrazen.

Digitaal bestuurde koeien

Bij zulke systemen inspecteert de boer met een drone het weiland om te zien waar op dat moment het meest sappige en voedselrijke gras staat. Vervolgens kunnen de koeien met radiografische signalen daar naartoe worden ‘gestuurd’. Met verrassend goede resultaten. Het systeem werkt niet alleen goed, ook de leercurve van de koeien bleek aanmerkelijk steiler dan gedacht. Waar men erop rekende dat het meerdere dagen zou duren voor de koeien ‘radiografisch gedresseerd’ waren om naar een bepaald deel van het weiland te wandelen, bleken ze het trucje binnen enkele uren te beheersen.

Een ander voorbeeld van de inzet van informatietechnologie is het gebruik van telemetrie om op afstand de gezondheid van dieren te monitoren. Het is bijvoorbeeld goed mogelijk om op afstand te detecteren of een dier te veel stresshormoon aanmaakt.

Nieuwe uitdagingen voor de technisch ontwerper

Natuurlijk spelen veel opdrachten – ook voor de technisch ontwerper – zich af binnen mainstream markten als banken, overheden of de zorg. Maar dat maakt het juist extra leuk om te zien dat IT ook breed wordt toegepast op terreinen waar je misschien minder snel aan denkt. Ben jij als technisch ontwerper dus toe aan een heel andere werkplek? Kijk dan zeker even naar de actuele opdrachten. En meld je ook direct even aan natuurlijk.

Natasja Spooren, medewerker marketing & communicatie

Natasja Spooren (1990) is sinds 2018 werkzaam bij HeadFirst. In 2011 nam zij haar hbo-diploma in ontvangst, waarna zij bij diverse organisaties een marketing & communicatie functie bekleedde. Als medewerker marketing en communicatie houdt zij zich bezig met alle facetten van externe communicatie en PR.