Investering voor de toekomst

Investering voor de toekomst

Er zijn mensen die vermogen in hun huis hebben zitten. Dat betekent dat hun hypotheek bijna of helemaal is afgelost. De voordelen van een investering in vastgoed is minder vermogensrendementsheffing en restschuld. Dit laatste zorgt voor lagere woonlasten, wat bijdraagt aan het pensioen. Helaas heeft vermogen investeren in vastgoed ook een nadeel. Jij kunt niet bij jouw geld, tenzij jij jouw huis verkoopt. Klinkt eenvoudig: verkoop de woning en ga op zoek naar een leuke betaalbare woning. In de praktijk blijkt dit iets ingewikkelder. Bijvoorbeeld door de lage bereidheid van senioren om te verhuizen. Ze blijven steeds langer in hun huidige woning wonen.

“Er heerst nog veel onduidelijkheid over het vermogen dat door een koopwoning is opgebouwd. Het vermogen is er wel, maar jij krijgt het pas in de hand als jij jouw woning verkoopt. Wil jij dat wel als jij met pensioen gaat?”
Oskar Barendse, Manager Financiële Planning Knab

Uit de Zelfstandigen Enquête van het CBS blijkt dat zelfstandigen vinden dat zij goed bezig zijn met het opbouwen van hun pensioen, terwijl zij dit in de meeste gevallen baseren op het koophuis waarin zij wonen. Van de ondervraagden die hebben aangegeven pensioen op te bouwen (kleine 75%), zegt 33% dat te doen door te investeren in een koopwoning. Volgens het CBS een goede basis, maar niet voldoende voor een goed pensioen. Ook uit een poll van HeadFirst blijkt dat ZP’ers het aflossen van hun hypotheek zien als een spaarpotje voor het pensioen (70%). Tabel 01 laat zien dat nog 14% helemaal niet bezig is met zijn pensioen.

Tabel 01
Poll: Ik los mijn hypotheek af, zodat ik vermogen opbouw en spaar voor mijn pensioen.

Eens70,1%
Oneens15,6%
Nog niet mee bezig14,3%

 
Dit artikel is gepubliceerd in ZP Facts 3, 2018: positie op de woningmarkt.

Natasja Spooren, medewerker marketing & communicatie

Natasja Spooren (1990) is sinds 2018 werkzaam bij HeadFirst. In 2011 nam zij haar hbo-diploma in ontvangst, waarna zij bij diverse organisaties een marketing & communicatie functie bekleedde. Als medewerker marketing en communicatie houdt zij zich bezig met alle facetten van externe communicatie en PR.