Jezelf profileren met video richting opdrachtgevers? Gebruik video!

Jezelf profileren met video richting opdrachtgevers? Gebruik video!

Natuurlijk ben jij een echte expert in jouw vakgebied. Toch is dat soms moeilijk op papier over te brengen. Jezelf profileren met video richting de opdrachtgever. Walter Hueber, CEO Cammio, vertelt in het ZP Radio programma HoofdZaken aan Sebas Krijgsman en Paul van Leeuwen hoe dit in de praktijk werkt en welke voordelen video heeft voor zowel opdrachtgevers als Zelfstandig Professionals.

Beeld zegt meer dan 1.000 woorden

Cammio is een online video recruitment platform die door organisaties wordt ingezet om kandidaten de mogelijk te geven zich middels video voor te stellen. Het in 2013 gestarte bedrijf heeft de overtuiging dat een kandidaat veel meer is dan een stukje tekst. Hueber: “Recruitment heeft veel te maken met marketing en draait om kansen. Kansen voor mensen om met leuk werk in aanraking te komen.”

“Het is zonde als ZP’er om vandaag de dag zonder video jouw eigen profiel te bouwen.”
Walter Hueber – CEO Cammio

Pak die kans

Filmpjes maken en met elkaar delen gebeurt al volop. De stap naar recruitment was dan ook snel gemaakt. Volgens Hueber gaat een videopitch over motivatie en niet over ja/nee-vragen die al beantwoord worden met een cv. Hueber: “In een video kan een professional het podium pakken zichzelf te onderscheiden van andere kandidaten. Dit kan in 1 of zelfs 120 takes. Je publiceert het pas online als jij tevreden bent met het resultaat. Het is heel gemakkelijk te gebruiken, doordat jij een filmpje thuis op kunt nemen met een telefoon, camera of webcam.”

Aanvullen in plaats van vervangen

Veel opdrachtgevers willen tegenwoordig niet alleen weten welke vaardigheden een professional heeft, maar zijn ook op zoek naar een ‘klik’. Door middel van een beknopte video krijgt een opdrachtgever een goede eerste indruk van een professional en kan zo beoordelen of hij/zij geschikt is voor een gesprek. Hueber: “De video is niet om het cv te vervangen, maar juist een extra aanvulling om persoonlijkheid aan een cv toe te voegen.”

Safety first!

Het delen van kandidaatsgegevens moet op een veilige manier gebeuren. Hueber: “Kandidaten worden weleens gevraagd een filmpje te delen via WeTransfer of e-mail. Zij verliezen zo volledig de controle over hun eigen data. Met het oog op de AVG is het ontzettend belangrijk dat bekend is waar data wordt verzameld, hoelang dit wordt bewaard en wie hier iets mee doet. Door een platform te gebruiken is alle data te beveiligen.” De kanttekening is wel dat een video, net als een foto op een cv, niet verplicht mag zijn. Dit heeft te maken met het tonen van bijzonder persoonsgegevens, waarop een selectie niet mag worden gebaseerd.

“Ga voorzichtig om met jouw eigen data!”
Walter Hueber – CEO Cammio

Wat is jouw marktwaarde? Jezelf profileren met video!

De toekomst van video-recruitment ziet Heuber zonnig in en hoopt dan ook dat zowel de aanbod- als vraagzijde deze technologie in gaat zetten. “Ik denk dat iedereen de kans gaat benutten om zichzelf te presenteren met video. Zeker ook de Zelfstandig Professional omdat zij veel bewuster moeten zijn van hun marktwaarde. Hoe zet ik mijzelf in de markt en wat bied ik aan? Dit stukje marketing kan perfect worden verwoord in een video.” Benieuwd hoe jij een videopitch op kunt nemen? Jezelf profileren met video richting opdrachtgevers? Bekijk dan de volgende website www.howtovideointerview.com voor diverse tips & trics!

Beluister de volledige radio-uitzending met Walter Hueber hieronder.

Bekijk op de website van ZP Radio ook eerdere uitzendingen van HoofdZaken.

Natasja Spooren, medewerker marketing & communicatie

Natasja Spooren (1990) is sinds 2018 werkzaam bij HeadFirst. In 2011 nam zij haar hbo-diploma in ontvangst, waarna zij bij diverse organisaties een marketing & communicatie functie bekleedde. Als medewerker marketing en communicatie houdt zij zich bezig met alle facetten van externe communicatie en PR.