Jouw GitHub kennis wordt steeds relevanter, ontwikkelaar

Jouw GitHub kennis wordt steeds relevanter, ontwikkelaar

Een half jaar geleden nam Microsoft het software ontwikkel en beheerplatform GitHub over. Een actie die gemengde reacties kreeg. Maar inmiddels zien we dat er volop wordt geïnnoveerd en dat het platform toonaangevend blijft.

De GitHub overname door Microsoft

GitHub is sinds jaar en dag het grootste platform wereldwijd voor ontwikkelaars waarop ze gezamenlijk software kunnen ontwikkelen, beheren en delen. Centraal staan de mogelijkheden van het Git-versiebeheersysteem, waarvoor GitHub allerlei eigen add-ons heeft ontwikkeld. In juni vorig 2018 werd GitHub voor 7,5 miljard dollar gekocht door Microsoft. Omdat het platform met name populair was bij de open source community werd die overname kritisch gevolgd. Ook nu Microsoft door de jaren heen een sterke koersverandering richting open source heeft gemaakt. En zelfs nadat Jim Zemlin namens de Linux foundation ronduit positief was over de overname. We zijn inmiddels een jaar verder, dus goed om even te kijken waar we staan. Is GitHub nog steeds relevant of hebben ontwikkelaars ‘gestemd met hun voeten’ en zijn ze vertrokken richting bijvoorbeeld GitLab?

Het platform blijft onveranderd populair

Om met dat laatste punt te beginnen, zorgen zijn er soms maar de developers zijn niet vertrokken. Integendeel, GitHub heeft op dit moment zo’n 37 miljoen gebruikers terwijl september 2018 de teller iets boven de 31 miljoen stond. Toch neemt Microsoft de zorgen serieus, zo lijkt het. Sommige developers vreesden dat de acquisitie uiteindelijk een volledig inlijving zou betekenen. Waarin ze tot allerlei keuzes voor specifieke talen, tools en technologieën zouden worden gedwongen. Afgelopen week vond de GitHub Satellite-bijeenkomst in Berlijn plaats en topman Nat Friedman benadrukte daar dat het bedrijf zijn onafhankelijkheid zal bewaren. Vice-president Shanku Niyogi voegde daaraan toe dat het simpelweg geen optie is om developers technische keuzes op te leggen. Ook wees hij op de bestaande samenwerking die het bedrijf heeft met Google en Amazon, toch Microsoft’s grote concurrenten in de cloud.

Meer mogelijkheden met GitHub

Wel is inmiddels duidelijk dat Microsoft serieus in het platform investeert. Inmiddels is er een koppeling van GitHub met het populaire Visual Studio en Azure Active Directory. Ook maakt het bedrijf het eenvoudiger om ontwikkelde applicaties via de Azure cloud uit te rollen. En met de combinatie van GitHub, Visual Studio en de recent aangekondigde Package Registry, ligt er nu een totaaloplossing die veel developers zal aanspreken.

Ook de marketing is op de schop gegaan. Zo hebben sinds begin van het jaar gratis gebruikers niet alleen toegang tot open source projecten, maar ook tot private repositories. Daarnaast zijn de betaalde plannen gestroomlijnd. De diensten Business Cloud en Enterprise zijn inmiddels samengevoegd onder één Enterprise service. Voor individuele gebruikers en kleinere bedrijven zijn er de Free, Pro en Team accounts.

Volop mogelijkheden om je GitHub kennis te gebruiken

Je ziet het, de overname van GitHub door Microsoft betekent niet dat het platform minder aanhang heeft gekregen. Tegelijkertijd lijken de mogelijkheden alleen maar toegenomen, zeker dankzij de koppeling met Visual Studio en de Azure cloud. Reden genoeg dus om je GitHub kennis op peil te houden. En wil je weer eens met die kennis aan de slag in een nieuw project, meld je dan zeker even aan.

Natasja Spooren, medewerker marketing & communicatie

Natasja Spooren (1990) is sinds 2018 werkzaam bij HeadFirst. In 2011 nam zij haar hbo-diploma in ontvangst, waarna zij bij diverse organisaties een marketing & communicatie functie bekleedde. Als medewerker marketing en communicatie houdt zij zich bezig met alle facetten van externe communicatie en PR.