Klaar voor .NET Core, beste .NET developer?

Klaar voor .NET Core, beste .NET developer?

Als .NET developer vier je volgend jaar de 18e verjaardag van het beroemde framework van Microsoft. End-of-Life is .NET nog lang niet. Maar met de introductie van .NET Core gaat het wel een compleet nieuwe fase in. Ben jij al voorbereid?

De 18e verjaardag van het .NET Framework is sowieso bijzonder natuurlijk. Tegelijk met de viering komt langzamerhand een generatie .NET ontwikkelaars uit de schoolbanken die zelf amper geboren waren toen Microsoft .NET in 2002 introduceerde.

Van .NET Framework in 2002 tot .NET Core in 2020

Vandaag de dag is .NET niet weg te denken uit de IT wereld. De behoefte aan de expertise van de .NET developer is onveranderd groot. In de jaarlijkse Stack Overflow developer survey staat het framework op een stevige tweede plaats achter Node.js van de Javascript collega’s. Toch valt in dat onderzoek iets op. Allereerst zien we onder het gangbare .NET Framework direct de relatief nieuwe .NET Core technologie staan. Het .NET Framework wordt door 38,1% van de ontwikkelaars gebruikt, maar 24,5% geeft aan inmiddels (ook) met .NET Core te werken.

De volgorde is zelfs omgedraaid als we naar de ‘most loved’ technologieën kijken. De Stack Overflow survey geeft namelijk ook inzicht in de toekomstige ontwikkelingen door ontwikkelaars niet alleen te vragen naar de technologie die ze bij hun werk nu het meest gebruiken (omdat het moet), maar ook naar welke frameworks ze graag willen gebruiken (als het kan). Daar stijgt .NET Core al duidelijk boven .NET uit.

Begrijpelijk, want Microsoft zet voluit in op deze nieuwe .NET generatie. Anders dan het traditionele .NET Framework dat inmiddels op de definitief laatste versie 4.8 is uitgekomen, is .NET Core open-source en cross-platform. Zodat je applicaties kunt ontwikkelen die zowel werken op Windows en MacOS als Linux. .NET Core is ontwikkeld voor schaalbaarheid, performance, microservices en containerisatie. Zo draait de eigen Bing zoekmachine inmiddels op .NET Core met een indrukwekkende prestatieverbetering van boven de 30%.

Tijd om met .NET Core aan de slag te gaan, .NET developer?

Tegelijkertijd loop jij als .NET developer een behoorlijke kans om daar in je dagelijkse werk nog niet eens zoveel van mee te krijgen. Ben je bijvoorbeeld betrokken bij het verder ontwikkelen van bestaande applicaties? In wat grotere organisaties met een behoorlijke installed base waar ze nieuwe concepten minder snel omarmen? Dan is de kans groot dat daar het .NET Framework nog onverminderd populair is, en dat ook nog lang zal blijven. Niets mis dus met die kennis en er ligt nog voor jaren werk. Ook Microsoft zelf gaf in een recente blogpost duidelijk aan dat het .NET Framework ondersteund zal blijven.

Tegelijkertijd bevestigt die blog ook dat men in Redmond voor nieuwe ontwikkelingen voluit inzet op .NET Core. Versie 4.8 is de laatste .NET Framework versie. Versie 5 van .NET adopteert de .NET Core volledig en Microsoft wijst developers op het feit dat veel traditionele .NET Framework zaken straks in Core niet meer worden ondersteund.

Klaar voor de toekomst met .NET Core?

Een goede aanleiding voor de .NET developer om je dus in .NET Core te gaan verdiepen. De junior .NETter die bij de eerste release van .NET nog peuter was, heeft bij zijn studie wellicht al .NET Core kennis opgebouwd. Maar de ervaren .NET developer die er 18 jaar geleden bij de geboorte al bij was, werkt misschien nog volop met het bestaande Framework en moet nog met .NET Core gaan kennismaken. Welke kant je ook op wilt als .NET developer, we weten in ieder geval dat je het de komende jaren razend druk zult hebben. Kijk maar naar ons opdrachtenoverzicht. Of beter nog, meld je even aan.

Natasja Spooren, medewerker marketing & communicatie

Natasja Spooren (1990) is sinds 2018 werkzaam bij HeadFirst. In 2011 nam zij haar hbo-diploma in ontvangst, waarna zij bij diverse organisaties een marketing & communicatie functie bekleedde. Als medewerker marketing en communicatie houdt zij zich bezig met alle facetten van externe communicatie en PR.