Krapte op de arbeidsmarkt, hoe vind je toch jouw freelancer?

Krapte op de arbeidsmarkt, hoe vind je toch jouw freelancer?

Er is sprake van een krappe arbeidsmarkt als er meer vraag naar werkenden is dan aanbod. Een schaarste, die inmiddels leidt tot tekorten in vrijwel alle branches. Volgens de UWV Arbeidsmarktprognose en eigen onderzoek (in samenwerking met specialist in arbeidsmarktdata Intelligence Group) liggen banen in de zorg, detailhandel en horeca momenteel voor het oprapen. Evenals banen voor professionals werkend in de techniek, ict en data-analyse, en alles wat daarmee te maken heeft. Hoe vind je toch jouw freelancer?

Op de arbeidsmarkt gelden de regels van vraag en aanbod, dus moeten organisaties alles uit de kast halen om de juiste freelancer te werven. Desondanks is het vinden van geschikte freelancers momenteel een groot probleem. Soms lukt het via je bedrijfsnetwerk of je persoonlijke contacten. Maar meestal voldoet je eigen netwerk niet als je op zoek bent naar kandidaten met uitgebreide ervaring of specialistische kennis. In dat geval zoek je liever buiten je eigen bubbel.

Waar haal je de perfecte kandidaat vandaan?
Om geschikte kandidaten te vinden zijn er tegenwoordig meerdere mogelijkheden, zoals freelanceplatformen, tussenbureaus en online marktplaatsen. Elk type met zijn eigen specifieke voor- en nadelen.

 • Online marktplaatsen
  Het aanbod op online marktplaatsen, met de openbare profielen van potentiële kandidaten, kan een prima aanvulling vormen. Nadeel van dit soort open sites is dat veel gegadigden niet direct alle belangrijke informatie prijsgeven, om misbruik te voorkomen. Dat maakt het soms moeilijk de geschiktheid van een kandidaat te beoordelen. Een tweede nadeel zijn de soms hogere tarieven van freelancers, die de kosten voor dit platform in hun tarief verwerken.
 • Tussenbureau
  Een tussenbureau, ook wel intermediair, detacherings- of consultancybureau genoemd, werkt simpel en neemt je het meeste werk uit handen. Na een briefing over de opdracht en het soort kandidaat dat je zoekt, gaan ze op zoek en presenteren ze je vervolgens de meest geschikte kandidaten. Nadeel is dat gehanteerde marges niet altijd transparant zijn, let daar dus goed op voordat je een partij selecteert.
 • Freelanceplatform
  Besloten online platformen lijken hetzelfde te werken en zijn het platform voor het uitzetten freelance opdrachten, met dat verschil dat kandidaten alleen zichtbaar zijn voor geregistreerde opdrachtgevers. Dat geeft freelancers de veiligheid hun persoonlijk informatie aan hun profiel toe te vertrouwen. Door de geavanceerde filter- en sorteeropties komen alleen relevante kandidaten in beeld, terwijl het systeem je de mogelijkheid biedt rechtstreeks met kandidaten te communiceren over opdracht, tarief en voorwaarden.
 • MSP
  Managed Service Provider (MSP) betekent dat alle werkzaamheden betreffende werving en selectie en het managen van tijdelijke medewerkers (bijvoorbeeld zzp’ers en interim), door een professioneel extern bedrijf worden beheerd

 

Youri Snip