Lerend leven zit in veel meer aspecten dan alleen opleidingen en trainingen

Lerend leven zit in veel meer aspecten dan alleen opleidingen en trainingen

Wat kan jij als ondernemende professional leren van jouw omgeving en organisaties? Niels Huismans schreef hier een boek over met de titel ‘Lerend Leven’. Tijdens het ZP Radio programma HoofdZaken spreekt hij met Sebas Krijgsman en Paul van Leeuwen over zijn achtergrond en inspiratie voor het boek.

Sterke mening

Naast Raadslid en eigenaar van een eigen bedrijf schrijft Huismans al meerdere jaren blogs over voornamelijk de flexmarkt. Hierin komt een sterke eigen mening naar voren. “Ik ben de politiek in gegaan omdat ik vaak overal iets van vind en dan moet je daar ook iets mee doen. Deze mening is ook terug te zien in mijn boek”, aldus Huismans. “Het eerste deel van mijn boek gaat over het concept ‘Lerend leven’. Vervolgens ga ik in op voorbeelden waarvan je kan leren en het boek wordt afgesloten met leren van mijzelf met als uitgangspunt marketing en management thema’s”.

“We kunnen en moeten van ieder moment leren, dat hoeft niet alleen van opleidingen en trainingen te zijn.”
– Niels Huismans, auteur Lerend leven

Ondernemende professional

Met een achtergrond als werknemer, eigenaar van een eigen bedrijf en Zelfstandig Professional heeft Huismans een uitgebreide kijk op ontwikkeling in iedere contractvorm. Hij heeft er dan ook bewust voor gekozen zijn boek te schrijven voor iedereen met als uitgangspunt ‘de ondernemende professional’. “Ondernemende professionals vind ik een professional – zelfstandig of vast in dienst – die blijft leren, ondernemend is en constant wil blijven verbeteren. Een contractvorm is helemaal geen kader voor hoe iemand zich beweegt en of hij zich ontwikkeld of niet”, aldus Huismans. Ook laat hij meerdere keren weten dat opleidingen en trainingen niet de enige vorm is om kennis te vergaren. Zo vertelt hij: “Je kunt ook leren van Netflix of bijvoorbeeld de supermarkt. Op die momenten kun jij nadenken hoe je bepaalde aspecten kunt terugvertalen naar jouw eigen business.”

“Je kunt jouw eigen momenten kiezen voor lerend leven. Je hoeft niet altijd contant op scherp te staan.”
– Niels Huismans, auteur Lerend leven

Lerend leven wordt steeds belangrijker

Lerend leven is volgens Huismans een belangrijk onderdeel van ontwikkelen, maar toch wordt dit het grotere geheel nog wel eens vergeten. “Ik zie vaak dat zelfstandigen heel veel energie steken in een bepaalde opdracht en zijn daar voltijds mee bezig. Zij nemen dan niet dat stapje terug om te kijken wat zij nog meer willen leren en welke toekomststappen zij willen maken”, aldus Huismans. Toch geeft hij aan dat lerend leven ook steeds belangrijker gaat worden: “Als je kijkt naar hoe snel veranderingen momenteel gaan, in ontwikkeling van mensen en diensten of producten. Denk ik dat leren en creëren of ontwikkelen van adaptief vermogen iets is wat de komende jaren steeds belangrijker wordt. Dit sluit heel goed aan bij het lerend leven.”

Beluister de volledige radio-uitzending met Niels Huismans hieronder.

Bekijk op de website van ZP Radio ook eerdere uitzendingen van HoofdZaken.

Esmée Ouwehand, Marketing & communicatie medewerker

Esmée Ouwehand (1992) is sinds 2016 werkzaam bij HeadFirst. Nadat zij haar hbo-diploma Communicatie behaalde is zij o.a. werkzaam geweest als ZP’er waarbij zij aan verschillende communicatieprojecten heeft gewerkt. Ouwehand is werkzaam als medewerker marketing en communicatie binnen HeadFirst. Van hieruit is zij verantwoordelijk voor de interne en externe communicatie van onze organisatie.