Veel media-aandacht voor onderzoeksresultaten Wet DBA Opiniemonitor

Veel media-aandacht voor onderzoeksresultaten Wet DBA Opiniemonitor

Vrijdag 10 maart 2017 presenteerden HeadFirst en ZP Zaken de resultaten van de derde meting van de Wet DBA Opiniemonitor.  Hieruit blijkt dat de Wet DBA nog altijd voor veel onrust zorgt in de markt van Zelfstandig Professionals, ondanks uitstel van handhaving op de wet tot 1 januari 2018. De onderzoeksresultaten kregen veel media-aandacht. Mike Korenvaar, CLO bij de HeadFirst Source Group, sprak bij BNR en RTL Z.

Luister het interview bij BNR

Bekijk het item bij RTL Z op 5:32:

Overgangsregeling
Korenvaar: “Het is ondertussen al drie maanden geleden dat staatssecretaris Wiebes de handhaving op de Wet DBA uitstelde naar 1 januari 2018. Opdrachtgevers blijven echter terughoudend met inhuren van Zelfstandig Professionals. Ze willen zich aan de wet houden, ook al is er enkel handhaving op kwaadwillende opdrachtgevers.”

Korenvaar pleit voor een overgangsregeling tot een structurele oplossing voor de Wet DBA gevonden is: “We kunnen niet wachten met een oplossing tot een nieuw kabinet geformeerd is. Voor je het weet, is het zomer. Na de zomer wordt iedereen weer heel nerveus. Ik stel voor een overgangsregeling van 3 à 4 jaar in het leven te roepen, waarbij op basis van objectieve criteria (tarief, opdrachtduur, aard werkzaamheden) vooraf zekerheid verkregen kan worden over een opdrachtgever-opdrachtnemer-relatie. De politiek en beleidsmakers hebben dan ruim de tijd aan een structurele oplossing te werken, zoals het hervormen van het arbeidsrecht. Deregulering als doel en niet als middel.”

Bart van der Geest