Microsoft en GitHub, dream team voor de ASP.NET developer?

Microsoft en GitHub, dream team voor de ASP.NET developer?

Als ASP.NET developer zag je de GitHub overname door Microsoft misschien al aankomen. Maar toen het deze zomer daadwerkelijk een feit was, heb je je wellicht ook afgevraagd wat het eigenlijk betekent?

Gaat het jouw werk helpen en heb je er als .NET ontwikkelaar voordeel van? Of maakt het je niet uit? Tijd om er wat uitgebreider naar te kijken!

De overname van GitHub door Microsoft

Zijn er ASP.NET developers – of developers in het algemeen – die niet weten wat GitHub is? Waarschijnlijk niet. Sinds de start in 2008 wordt het platform door vele miljoenen developers wereldwijd gebruikt om hun code op te slaan, te delen en gezamenlijk verder te ontwikkelen. Github ondersteunt ontwikkelteams met onder andere het Git-versiebeheersysteem en samenwerkingsfuncties als een issue tracker, takenlijsten, een forum en wiki’s.

In de gratis versie is de ontwikkelde code voor iedereen toegankelijk en die versie is dan ook populair bij open source projecten. De betaalde dienst wordt vooral gebruikt door professionele ontwikkelteams voor closed source projecten. De kans is groot dat jij als ASP.NET developer er ook gebruik van maakt.

Dit jaar gooide Microsoft echter een steen in de ontwikkelvijver. De gigant uit Redmond telde 7,5 miljard dollar neer voor GitHub. Een strategische investering in een platform dat een kleine 3 jaar daarvoor nog op zo’n 2 miljard werd gewaardeerd. Ook partijen als Google hadden interesse in het platform.

Goed of slecht nieuws, ASP.net developer?

Nu staat Microsoft van oudsher niet bekend als de grote verdediger van open source belangen. Binnen de open source community is de overname dan ook met argwaan ontvangen. Veel open source projecten zijn bijvoorbeeld overgestapt op het concurrerende GitLab. Toch heeft Microsoft het afgelopen decennium een behoorlijk ommezwaai gemaakt. Vanuit een achterstandspositie ontwikkelde men zich tot een marktleider in clouddiensten, en ook de benadering van open source is duidelijk veranderd. In 2017 bleek uit GitHub statistieken bijvoorbeeld al dat het Visual Studio Code project van Microsoft de meeste bijdragen leverde. Ook stopte Microsoft dat jaar met de eigen softwarehostingsite Codeplex en adviseerde het bedrijf zijn gebruikers om over te stappen op GitHub.

Positieve reactie van de Linux foundation

Dit wordt bevestigd door de ronduit positieve reactie vanuit de Linux foundation. Volgens voorman Jim Zemlin heeft Microsoft onder leiding van ceo Satya Nadella een omkeer gemaakt van tegenstander tot voorvechter van opensource ontwikkelingen:

“This is not a sudden change. Microsoft has become a top contributor to Linux and Kubernetes, they develop and distribute Linux-based products, they open sourced .NET, and they are backers of The Linux Foundation, the Apache Software Foundation, the Open Source Initiative and many similar efforts. Their commitment to open source has been active for years.”

In zijn blog stelt Zemlin ook dat Microsoft de mensen, middelen en expertise heeft om GitHub duidelijk beter te maken dan het nu al is. Maar vooral weerlegt hij het idee dat de overname Microsoft controle geeft over open source ontwikkelingen. ‘Buying GitHub the company’ is niet hetzelfde als ‘buying open source’ in Zemlin’s woorden.

Nieuwe uitdagingen voor de ASP.NET developer

Voor jou als ASP.NET developer is het vooral interessant om te zien hoe snel de nieuwe GitHub ceo Nat Friedman het platform verbetert en uitbouwt. Zodat ook jouw .NET development projecten nog krachtiger worden ondersteund.

En nu we het daar toch over hebben, ben jij zelf ook niet weer eens toe aan een nieuwe uitdaging? We krijgen weer regelmatig interessante en uitdagende opdrachten voor .NET ontwikkelaars en komen dan ook graag met je in contact. Check direct onze actuele opdrachten en schrijf je ook gelijk even in.

Natasja Spooren, medewerker marketing & communicatie

Natasja Spooren (1990) is sinds 2018 werkzaam bij HeadFirst. In 2011 nam zij haar hbo-diploma in ontvangst, waarna zij bij diverse organisaties een marketing & communicatie functie bekleedde. Als medewerker marketing en communicatie houdt zij zich bezig met alle facetten van externe communicatie en PR.