Redenen om te starten als interim finance professional?

Redenen om te starten als interim finance professional?

De financiële sector heeft heel wat te bieden, zeker voor professionals die hun vaardigheden en kennis willen bijschaven. Als je aan de slag wilt gaan in de financiële wereld, dan is het echter belangrijk dat je je carrière op de juiste manier aanpakt. En beginne als een interim finance professional is een goede eerste stap.
Steeds meer mensen kiezen ervoor om als finance interim professional aan de slag te gaan, en dat is ook niet verwonderlijk. Wat zijn nu de belangrijkste voordelen van werken als een finance interim professional en wat kan je verwachten als je je carrière op deze manier een boost geeft? Hieronder lees je meer!

De voordelen van aan de slag gaan als finance interim professional

Interim wil kortweg zeggen dat je op eigen houtje werkt, en dat je eigenlijk geen vast contract hebt bij een bedrijf of opdrachtgever. Wel biedt het enkele andere interessante voordelen, die je als beginnende professional zeker niet over het hoofd mag zien:

1. Vrijheid in je manier van werken
Als interim werkkracht heb je een zekere verantwoordelijkheid, dat is logisch: je gaat projecten aan en wil de klant of opdrachtgever zo goed mogelijk tevreden stellen met het resultaat. Het grote voordeel van deze manier van werken is echter dat je vrij bent in je structuur en workflow, waardoor je meer levensvrijheid ervaart. Steeds meer mensen zien de waarde in van zo’n werkwijze en kiezen er dan ook voor om als interim professional te gaan werken.

2. Ervaring en kennis opdoen
Nog een goede reden om als interim aan de slag te gaan? Je hebt niet slechts één werkgever, waardoor je natuurlijk van verschillende walletjes kunt eten. Dat wil zeggen, je kan ervaring doen bij verschillende bedrijven en organisaties, zodat je uiteindelijk een sterke portfolio hebt die je méér carrièrekansen geeft op de lange termijn. Veel mensen houden van deze sterke variatie als het gaat om projecten en interim finance opdrachten, en werken als interim is dus écht voor hen weggelegd.

3. Tijdelijk werk is een optie
Bij een carrière denken de meeste mensen aan een langlopende job die je de mogelijkheid geeft om door te groeien. In veel gevallen is het dat ook en deze manier van werken biedt ongetwijfeld heel wat voordelen, zoals zekerheid. Als je echter liever van dag tot dag leeft en graag tijdelijk werk doet, dan is de functie van interim professional zeker en vast een goede optie.
Je staat als interim professional immers tijdelijk in voor een andere, vaak vaste werknemer die even niet beschikbaar is door welke reden dan ook. De meeste interim finance opdrachten of projecten binnen een andere sector zijn daarom ook meestal korte termijn.

Hoe geef je je interim carrière een boost?

Interim werkkrachten hebben dus het voordeel dat ze gemakkelijker van situatie kunnen veranderen, op eigen kracht werken en hun business zelf doen groeien. Een vrijheid die voor veel mensen reden genoeg is om een vaste job links te laten liggen. Natuurlijk zijn de risico’s van zo’n manier van werken ook niet altijd klein: de kans dat je geen werk hebt, bestaat, en zelfs als je werk hebt weet je niet zeker of dat zal blijven duren.

Gelukkig bestaan er heel wat verschillende manieren waarop je je carrière als interim professional kunt versterken:

1. Bouw een portfolio op
Een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat je altijd werk zult kunnen krijgen, is door een goede portfolio op te bouwen. Dit is eigenlijk een verzameling of overzicht van alle projecten die je al hebt gedaan, van de kleinste tot de grootste.
Op die manier hebben toekomstige werkgevers en opdrachtgevers duidelijk zicht op je prestaties, je kennis en vaardigheden en je manier van werken. Als interim finance professional vind je, als je je portfolio op de juiste manier presenteert en naar buiten brengt, snel goede interim finance opdrachten of andere projecten die perfect bij jou passen en waar je dus ook plezier uit zult halen.

2. Investeer in een website
Zowel voor interim finance professionals als andere interims is het belangrijk om naam te maken, en dat kan tegenwoordig door te investeren in een website. Een website fungeert eigenlijk als een soort van visitekaartje voor bedrijven, opdrachtgevers en andere zelfstandigen.
Het geeft je de kans om je manier van werken, je portfolio en je eigen persoonlijkheid en waarden in de verf te zetten. Het resultaat is dat opdrachtgevers precies weten wat ze kunnen verwachten van je aanbod, je prijzen, je werkwijze en meer.

3. Specialiseer, specialiseer, specialiseer
Ten slotte is het de moeite waard om je carrière als freelancer of interim heel specifiek op te bouwen. Dat houdt in dat je rekening houdt met het feit dat je een veel grotere kans hebt op slagen en om projecten te krijgen als je je specialiseert. Zo kan een interim finance professional zich bijvoorbeeld heel specifieke gaan toeleggen op het verbeteren van de financiën van bepaalde soorten bedrijven via een heel specifieke interim finance opdracht.

Youri Snip