Ruim baan voor de Java full stack developer

Ruim baan voor de Java full stack developer

Uitdagingen genoeg voor de Java full stack developer. In het agile tijdperk zijn deze alleskunners steeds belangrijker.

Er is een onmiskenbare behoefte in de markt aan zogenaamde full stackers, zoals bijvoorbeeld de Java full stack developer. Deze professional vormt de linking pin tussen pure front end specialisten en de mensen die back end technologie verzorgen. En omdat ontwikkelprojecten tegenwoordig meestal agile worden uitgevoerd met korte iteratieslagen, zijn korte lijnen nog belangrijker dan voorheen.

Agile, een van de drivers voor de full stack developer

Je kunt in een korte sprint van hooguit een paar weken natuurlijk niet op een eigen eiland bezig zijn. Er is constant communicatie nodig over de samenwerking van front end en back end functies. Steeds vaker zien we dan ook niet meer pure front end ontwikkelaars of back end specialisten, maar bijvoorbeeld de Java full stack developer. Een developer die zowel in de front end als de back end zijn of haar mannetjes staat. Overigens is de gemiddelde software stack anno 2019 alweer een stuk complexer dan die van 2010, dus echte experts zullen binnen grotere projecten en organisaties vaak nodig blijven. Maar developers die over de grenzen heen kijken, zijn absoluut gewild.

Developers zelf gaan volop voor het full stack profiel

Overigens beschouwen veel developers zichzelf – bewust of onbewust – al als full stack developer. In een eerdere blog over back end development was de conclusie dat pure back end developers eigenlijk niet meer bestaan. De 100.000 developers wereldwijd die de Stackoverflow Developer Survey invulden, vinkten gemiddeld meer dan 2 developer rollen aan. En bijna de helft noemt zichzelf full stack developer. Nu verschilt de invulling van die rol van persoon tot persoon, maar de trend is duidelijk. Developers vandaag de dag zien zich niet meer gebonden aan een bepaald deel van de stack.

Niet zoiets als een pure Java full stack developer

De pure Java full stack developer bestaat overigens ook niet, want juist met een full stack oriëntatie beheers je meerdere talen, tools en frameworks. In de genoemde Stackoverflow survey gaven developers aan gemiddeld zo’n 6 talen, 2 frameworks, bijna 3 databases en ook nog bijna 3 verschillende platformen te gebruiken. Dus ja, we zijn steeds meer full stack en nee, we beheersen zeker niet alleen Java. Voor de front end combineren we die kennis bijvoorbeeld met JavaScript, HTML en CSS.

Tijd om met jouw full stack profiel weer eens nieuwe uitdagingen te verkennen? Dan maken we bij HeadFirst graag kennis met je. Check bijvoorbeeld de laatste full stack developer uitdagingen in ons opdrachtenoverzicht.

Natasja Spooren, medewerker marketing & communicatie

Natasja Spooren (1990) is sinds 2018 werkzaam bij HeadFirst. In 2011 nam zij haar hbo-diploma in ontvangst, waarna zij bij diverse organisaties een marketing & communicatie functie bekleedde. Als medewerker marketing en communicatie houdt zij zich bezig met alle facetten van externe communicatie en PR.