Slimme auto’s dankzij de embedded software engineer

Slimme auto’s dankzij de embedded software engineer

Het zijn mooie tijden voor jou als embedded software engineer. Want van zelfrijdende auto tot zelf bestellende koelkast, je bent er maar druk mee. Niet zo gek dus dat je vak in de lift zit en er bij HeadFirst steeds meer leuke opdrachten binnenkomen.

Je hebt een bijzonder vak, embedded software engineer

Eerste bekeuring ooit voor zelfrijdende auto!’. Zo kopte het AD een kleine twee maanden terug. Het betrof een motoragent in San Francisco die een zelfrijdend voertuig staande had gehouden om een bekeuring uit te schrijven. Het voertuig was te dicht langs een voetganger gereden volgens de agent, al is het bedrijf dat het voertuig testte het daar niet mee eens. Want zo’n voertuig houdt werkelijk alles tot op de millimeter bij, inclusief de afstand tot voetgangers. Het klinkt allemaal behoorlijk futuristisch, al wordt het natuurlijk pas echt bijzonder als het zelfrijdende voertuig straks wordt aangehouden door een zelf bekeurende robocop.

Als embedded software engineer sleutelen aan zelfrijdende voertuigen

Het illustreert vooral jouw stralende toekomst als embedded software engineer. Als we naar die zelfrijdende auto’s kijken, zien we dat die behalve hun vorm, de vier wielen en de zitplaatsen weinig meer weg hebben van de auto waar we mee zijn opgegroeid. Een auto is tegenwoordig vooral een complexe verzameling embedded systemen. Systemen die real-time gegevens uit talloze sensoren moeten verwerken, beslissingen moeten nemen en feilloos het stuur, rempedaal en gaspedaal bedienen. Systemen die niet even een paar tienden van een seconde mogen haperen. Hiervoor moet je als software engineer code kunnen schrijven die naadloos samenwerkt met alle hardware en feilloos duizenden opdrachten binnen milliseconden kan verwerken. Ctrl-Alt-Delete is immers geen goed plan bij 130 op de linkerbaan.

Embedded software is overal

Toegegeven, niet iedereen werkt aan zelfrijdende voertuigen, drones of een nieuw model robocop. Maar in de dagelijkse praktijk is bijna iedere embedded software engineer betrokken bij veeleisende projecten. Embedded software zit in smartphones, in slimme energiemeters, in stoplichten en in de ov-chip incheckpaaltjes. Maar ook in slimme wasmachines, industriële robots of beveiligingssystemen kan jouw software terechtkomen. En uiteraard zorgt de ontwikkeling van specialistische software in al die apparaten voor volop engineering uitdagingen.

Niet alleen om het apparaat goed te laten werken, maar ook om het veilig te laten werken. Want niemand wil dat PLC-controllers in een fabriek op afstand onbedoeld ontregeld worden (wie herinnert zich Stuxnet nog?). Of dat iemand met wat malware alle liften op de 20e verdieping vastzet. En geen ouder had in 2016 natuurlijk verwacht dat Cayla – een populaire sprekende speelgoedpop – eenvoudig was af te luisteren met een bluetooth telefoon. Waar je ook kijkt, zie je embedded software toepassingen en de bijbehorende technische uitdagingen.

Nieuwe embedded software engineering uitdagingen?

We hebben je dus nodig, embedded software engineer. Voel jij je als een vis in het water als je software ontwikkelt die wordt ingebouwd in apparaten? Heb je lol in technische engineering puzzels op het grensvlak van software en hardware? En wordt het de hoogste tijd voor een nieuwe baan of complexe opdracht? Twijfel dan niet, schrijf je in en check onze complete lijst met software engineering opdrachten.

Natasja Spooren, medewerker marketing & communicatie

Natasja Spooren (1990) is sinds 2018 werkzaam bij HeadFirst. In 2011 nam zij haar hbo-diploma in ontvangst, waarna zij bij diverse organisaties een marketing & communicatie functie bekleedde. Als medewerker marketing en communicatie houdt zij zich bezig met alle facetten van externe communicatie en PR.