Trots op je werk als senior backend developer?

Trots op je werk als senior backend developer?

Het werk van een senior backend developer staat vaak wat minder in de spotlights. Iedereen is vol van innovaties en de bijbehorende fraaie user experience. Terwijl het complexe werk aan de backend bijna als vanzelfsprekend wordt gezien.

Natuurlijk moet de performance van applicaties kloppen, natuurlijk zijn koppelingen met andere systemen cruciaal en natuurlijk moeten die dynamische data voor de applicatie overal en nergens vandaan komen. En jouw vakgenoten waarderen dat ook wel, maar vaak ziet de business toch vooral die mooie nieuwe toeters en bellen.

Meer aandacht voor de backend!

En juist daarom is het leuk om af en toe eens een bedrijf in het zonnetje te zetten dat zich helemaal op de backend richt. Het bijzondere aan zulke bedrijven, is dat ze binnen een beperkte beroepsgroep vaak ‘wereldberoemd’ zijn, maar daarbuiten heeft niemand ervan gehoord.

Zo’n bedrijf is bijvoorbeeld Elastic. Als het in Nederland over grote IT bedrijven gaat, of over grote bedrijven in het algemeen, hoor je vrijwel altijd dezelfde namen. Maar wie kent eigenlijk Elastic? Toch was het dit bedrijf dat recent naar de beurs ging en daar haar marktwaarde zag verdubbelen naar een ruim 4 miljard dollar. Maar wat doet Elastic dan, dat het volgens beleggers zoveel waard is?

Elastic, zo’n typische held voor senior backend developers

Elastic is zo’n bedrijf dat – net als bijvoorbeeld betalingsprovider Adyen – wel eens de loodgieters van online services wordt genoemd. Bedrijven die er met geavanceerde technologie in de backend voor zorgen dat online toepassingen überhaupt mogelijk zijn. Waar Adyen online betalingen verzorgt, levert Elastic slimme en snelle zoektechnologie. Zoektechnologie die wordt gebruikt door talloze bedrijven wereldwijd om hun big data te ontsluiten voor applicaties. Want vindt vandaag de dag maar eens een online businessmodel waarin data en zoekfuncties geen rol spelen. En dus draait de Bing zoekmachine op Elastic, ontvang je extra productsuggesties op eBay en Bol.com dankzij Elastic, helpt Tinder mensen aan een date met Elastic en zoekt Uber een taxi in de buurt met Elastic.

Smullen voor de senior backend developer

Voor een senior backend developer zullen veel klantcases op de Elastic website dan ook smullen zijn vanwege de backend uitdagingen die bij zulke projecten worden opgelost. Een voorbeeld is Airbus dat ervoor zorgt dat tienduizenden mensen wereldwijd binnen 2 seconden de voor hen relevante productdocumentatie kunnen vinden.

Het ADNS (Advanced Data Navigation Services) project binnen Airbus heeft dit gerealiseerd met behulp van de Elastic technologie. Een indrukwekkend project als we beseffen dat er inmiddels wereldwijd bijna 11.000 Airbus toestellen zijn afgeleverd. Waarbij geen enkel toestel dezelfde configuratie heeft en zo’n vliegtuig uit producten bestaat van zo’n 12.000 verschillende toeleveranciers. Het is maar een van de vele voorbeelden op de Elastic site die illustreren hoe belangrijk de backend developer is. Bekijk de cases en je mag er plaatsvervangend trots op zijn.

Hoe zit het met jouw plannen, senior backend developer?

Zit je nog een beetje lekker op je plek, of wordt het hoog tijd voor iets anders? Als dat zo is, komen we graag met jou in contact. Want bij HeadFirst beseffen we als geen ander hoe cruciaal de rol van een senior backend developer is binnen grote projecten. En we zien ook de waardering van klanten en opdrachtgevers. Meld je dan ook snel aan en bekijk ons actuele overzicht van senior backend developer opdrachten.

Natasja Spooren, medewerker marketing & communicatie

Natasja Spooren (1990) is sinds 2018 werkzaam bij HeadFirst. In 2011 nam zij haar hbo-diploma in ontvangst, waarna zij bij diverse organisaties een marketing & communicatie functie bekleedde. Als medewerker marketing en communicatie houdt zij zich bezig met alle facetten van externe communicatie en PR.