Volop in ontwikkeling, PHP ontwikkelaar?

Volop in ontwikkeling, PHP ontwikkelaar?

Als PHP ontwikkelaar blijf je jezelf continu ontwikkelen. Want ook al worden er steeds nieuwe talen, tools en methodes bedacht, jouw PHP kennis is nog iedere dag relevant. Logisch ook, met een PHP marktaandeel boven de 70%.

Overigens zijn er weinig pure PHP ontwikkelaars meer vandaag de dag. Natuurlijk kan PHP je ‘moedertaal’ zijn waarin je ooit je eerste regels code schreef, maar verder zijn developers echte ‘polyglots’. Gemiddeld kennen ze volgens de meest recente Stack Overflow survey zo’n vijf talen. Maar als op jouw persoonlijke lijstje talen ook PHP voorkomt, is dat anno 2019 nog steeds enorm handig.

PHP, een centrale plek in online applicatie ontwikkeling

Wereldwijd komen we PHP tegen in de backend bij het overgrote deel van de websites. Uit de dagelijks bijgewerkte statistieken van W3Techs blijkt dat PHP op dit moment wordt gebruikt bij 79% van alle websites waarvan de server-side taal bekend is. Op eerbiedige afstand (11,2 % totaal) komt ASP.NET. Alles wat daarna nog volgt – van Java tot Erlang – zit beneden de 5% marktaandeel. Het PHP gebruik neemt weliswaar langzaam af maar dat is minder dan een procent op jaarbasis. En uiteraard beperkt PHP zich niet tot websites, maar komen we de taal ook tegen in andere web applicaties en in de backend van mobiele apps. Als PHP ontwikkelaar blijft jouw kennis dus hard nodig.

Up-to-date blijven met de nieuwste tools en frameworks

Wel is het uiteraard cruciaal dat jij je als PHP ontwikkelaar ook zelf blijft ontwikkelen. Heb jij bijvoorbeeld ervaring opgedaan met de door klanten veelgevraagde frameworks? Zoals bijvoorbeeld CodeIgniter maar vooral ook Laravel. Laravel is momenteel het meest gebruikte PHP framework voor complexe web applicaties waarbij zaken als snelheid, veiligheid en schaalbaarheid centraal staan. Uiteraard ondersteunt Lavarel het MVC (Model-View-Controller) ontwerppatroon. Voor developers die een rol willen spelen in de ontwikkeling van state of the art B2B en enterprise websites, is dit framework dan ook een belangrijke toevoeging aan hun cv.

Ontwikkel je ook je social skills als PHP ontwikkelaar?

Niet schrikken, we denken nog steeds dat een goede PHP ontwikkelaar vooral een – inderdaad – goede ontwikkelaar moet zijn. Maar in het tijdperk van agile development waar ontwikkelsprints kortcyclisch worden uitgevoerd, is er steeds directer contact tussen ontwikkelaars en business owners. Steeds vaker ga je als developer zelf de requirements ‘ophalen’ bij eindgebruikers. Vind je het dus leuk om niet alleen te programmeren, maar ook stevig te investeren in korte lijnen met ‘de business’? Vind je het volledig doorgronden van klantbehoeftes en -eisen net zo belangrijk als het vertalen daarvan in PHP code? Dan is dat vandaag de dag een absolute pré voor je professionele ontwikkeling.

Volop werk voor de bevlogen PHP ontwikkelaar

De vraag naar IT’ers is groot. Een vraag die alleen maar groeit. En waarbij het echt niet alleen gaat om allerlei nieuwe technieken, talen en tools, maar ook bestaande succesnummers als PHP hard nodig blijven. Ben jij dan ook op zoek naar een nieuwe plek waar je je PHP talenten kan ontplooien? Check dan onze opdrachten en meld je direct even aan. Een beter ontwikkeladvies kunnen we je niet geven.

Natasja Spooren, medewerker marketing & communicatie

Natasja Spooren (1990) is sinds 2018 werkzaam bij HeadFirst. In 2011 nam zij haar hbo-diploma in ontvangst, waarna zij bij diverse organisaties een marketing & communicatie functie bekleedde. Als medewerker marketing en communicatie houdt zij zich bezig met alle facetten van externe communicatie en PR.