Volop kansen voor de SAS consultant

Volop kansen voor de SAS consultant

Als SAS consultant herken je het natuurlijk. Het data analytics vak heeft een revolutionaire ontwikkeling doorgemaakt. Van de traditionele beschrijvende analyses naar het voorspellen van nieuwe gebeurtenissen, trends en markten.

Van business intelligence naar data science

Oorspronkelijk hielden veel business intelligence (BI) specialisten zich onder andere bezig met het analyseren van de gestructureerde data binnen bedrijven (de cijfers), verzameld in data warehouses. Met BI tools waaronder SAS analyseerden ze de data en stelden slimme rapportages op voor het management. Feitelijke gebeurtenissen werden zo goed mogelijk geanalyseerd en geïnterpreteerd. Dat levert nuttige stuurinformatie op, maar wel vooral gebaseerd op eerdere resultaten. Alsof je auto rijdt met alleen je spiegels. Als je niet te hard gaat, blijf je netjes tussen de lijnen maar wat er voor je gebeurt, dat zie je niet.

De logische vervolgstap was dan ook de ontwikkeling van het data science vakgebied. Door de gestructureerde data van organisaties te combineren met allerlei ongestructureerde data (zoals teksten en/of social media streams) en externe databronnen probeert de datawetenschapper toekomstige patronen en ontwikkelingen te voorspellen. Zodat bedrijven daarop kunnen voorsorteren. Als traditionele BI oplossingen de achteruitkijkspiegel leverde, verzorgt data science de voorruit van organisaties. We kijken vooruit met hulpmiddelen als AI, machine learning en predictive modelling.

Boost voor de mogelijkheden van de SAS consultant

Terwijl er door de jaren heen veel ‘new kids on the block’ arriveerden op het gebied van data analytics software, is SAS al heel lang een stabiele factor in het vakgebied. Begonnen in 1966 met het analyseren van landbouwdata, zijn SAS oplossingen ruim 50 jaar later in gebruik bij 96 van de top 100 bedrijven in de Fortune 500. En bij 83.000 organisaties wereldwijd. Door van de ruim 3 miljard dollar omzet in 2017 een kwart te besteden aan R&D weet je als SAS consultant bovendien dat je met software werkt die innovatief is en blijft.

Voorbeelden van SAS innovaties in Nederland

Op de SAS site staan wat voorbeelden van data analytics projecten bij Nederlandse organisaties. Zo zet NS de technologie van SAS Visual Analytics in om machinisten te helpen milieubewuster te rijden en de doorstroming van reizigers op stations te optimaliseren. En het UMC gebruikt SAS bij een grootschalig wetenschappelijk onderzoek om de kans op bloedvergiftiging op intensive care afdelingen te verkleinen.

Zin in nieuwe uitdagingen, SAS consultant?

Als SAS consultant weer zin gekregen om verder te kijken dan je huidige opdracht of werkplek? Dan is dit het moment om actie te ondernemen. We hebben bij HeadFirst regelmatig nieuwe uitdagingen voor jou als SAS consultant. Check ons overzicht met opdrachten of beter nog, schrijf je direct even in.

Natasja Spooren, medewerker marketing & communicatie

Natasja Spooren (1990) is sinds 2018 werkzaam bij HeadFirst. In 2011 nam zij haar hbo-diploma in ontvangst, waarna zij bij diverse organisaties een marketing & communicatie functie bekleedde. Als medewerker marketing en communicatie houdt zij zich bezig met alle facetten van externe communicatie en PR.