Volop network security uitdagingen voor 5G

Volop network security uitdagingen voor 5G

Network security experts lopen zich warm voor de nieuwste 5G netwerken. Want die brengen volop beveiligingsuitdagingen.

5G was de laatste tijd prominent in het nieuws. Niet alleen omdat veel operators bezig zijn de uitrol van de nieuwe generatie netwerken te plannen, maar ook omdat overheden zich zorgen maken over de veiligheid ervan. Met name de dominante positie van buitenlandse leveranciers baart sommigen zorgen. Worden straks niet via achterdeurtjes in het netwerk al onze data naar de andere kant van de wereld gekopieerd? Kan iemand van buitenaf het netwerk laten crashen? En zo zijn er nog veel meer 5G beveiligingsvragen voor de network security experts onder ons. Want we worden steeds afhankelijker van deze mobiele netwerken. Het gaat allang niet meer alleen om bellen en appen.

Van de 1e generatie tot de 5e generatie mobiele netwerken

De eerste generatie mobiele telefoons waren van het model walkie-talkie. Er was nog maar een kleine groep gebruikers en de telefoon kon dankzij het gewicht ook als halter worden gebruikt. Met de tweede generatie gingen we elkaar massaal mobiel bellen en werd sms’en populair. Ook kwamen de eerste internet-achtige toepassingen van de grond. Met 3G in het begin van de eeuw kwam mobiel internet echt op gang, al werd 3G allereerst beroemd door de destijds ongehoorde miljardenbedragen die telecombedrijven voor de licenties moesten ophoesten. Met 4G bereikte mobiel internet vanaf 2010 snelheden waarmee we mobiel konden video streamen en muziek luisteren. Ook gingen we massaal appen en omarmden we social media. Waar we in het 2G en 3G tijdperk de dag nog wel doorkwamen als we onze telefoon een keer vergaten, is de 4G smartphone anno 2019 een verlengstuk van onszelf. Een lege batterij of geen dekking is voor veel mensen hun ‘worst nightmare’.

Network security uitdagingen bij 5G netwerken

Met de toekomstige 5G netwerken gaan we daarin nog een stapje verder. Dankzij de hogere snelheid (tot wel 20 Gigabit per seconde) kunnen we straks natuurlijk met een nog betere kwaliteit Netflixen of gamen. Maar niet alleen de snelheid wordt groter, de zogenaamde latency (vertraging) neemt juist enorm af. Van meer dan 50 milliseconden nu tot minder dan een milliseconde straks. In combinatie met de veel hogere beschikbaarheid en betere dekking wordt mobiele communicatie dan ook bruikbaar voor allerlei Internet-of-Things toepassingen. We kunnen via 5G bijvoorbeeld op afstand apparaten gaan besturen en zelfrijdende voertuigen gaan real-time met elkaar communiceren. Stuk voor stuk toepassingen die ‘mission-critical’ zijn. Toepassingen waarvoor network security een kritische succesfactor is.

Nieuwe stappen voor network security experts

Wil jij er als network security expert voor zorgen dat die nieuwste mobiele diensten straks niet onverwacht uitvallen of worden gehackt? Of ben je op zoek naar een andere pittige beveiligingsuitdaging? Kijk dan zeker even naar ons overzicht met actuele opdrachten.

Natasja Spooren, medewerker marketing & communicatie

Natasja Spooren (1990) is sinds 2018 werkzaam bij HeadFirst. In 2011 nam zij haar hbo-diploma in ontvangst, waarna zij bij diverse organisaties een marketing & communicatie functie bekleedde. Als medewerker marketing en communicatie houdt zij zich bezig met alle facetten van externe communicatie en PR.