Voorbereid op IoT, Linux beheerder?

Voorbereid op IoT, Linux beheerder?

De Linux beheerder speelt een belangrijke rol bij de huidige IoT revolutie. Dus hoe zit het met jouw IoT bagage?

Een paar weken terug schreven we iets over de overname van Red Hat door IBM en het belang van Linux experts voor de cloud. Niet voor niets wordt IT steeds meer een cloud aangelegenheid, terwijl die cloud platformen op hun beurt steeds zwaarder op Linux leunen. En dus op de Linux beheerder en andere experts.

Het belang van Linux voor IoT

Parallel aan de cloud transformatie vindt er een enorme IoT ontwikkeling plaats. Het afgelopen decennium zijn steeds meer apparaten verbonden met het internet. Van zichzelf controlerende lantaarnpalen, intelligente energiemeters en slimme auto’s tot sensoren voor koeien in het weiland waarmee we hun gezondheid monitoren. En ook in deze IoT wereld blijkt Linux het ‘operating system of choice’.

In de meest recente IoT Developer Survey 2018 van Eclipse gaf 71% van de meer dan 500 respondenten aan dat ze Linux gebruiken als operating systeem voor hun IoT projecten. Een Linux distributie als Raspbian is ronduit populair omdat veel IoT oplossingen gebruik maken van het Raspberry Pi platform. De leidende cloud oplossingen binnen de IoT markt – Azure en AWS – ontwikkelden eigen Linux oplossingen specifiek voor IoT toepassingen. Zo kondigde Microsoft in april dit jaar Azure Sphere aan, inclusief een design en certificatie programma voor microcontrollers.

Linux beheerder, cruciaal voor het IoT succes

Bij IoT is het bedenken en ontwikkelen van toepassingen misschien niet eens de grootste uitdaging. Voor het uiteindelijke succes van IoT projecten is het minstens zo belangrijk dat oplossingen professioneel en vakkundig worden uitgerold en beheerd. Applicatie beheer specialist Dynatrace interviewde 800 CIO’s voor het onderzoek ‘Overcoming the Complexity of Web-Scale IoT Applications: The Top 5 Challenges’. De CIO’s gaven aan dat hun zorgen vooral betrekking hebben op de beheersbaarheid van IoT.

Gechargeerd gesteld gaan ze ervan uit dat die applicaties er wel komen, maar vragen ze zich af hoe ze er voor moeten zorgen dat ze ook in ‘real life’ blijven werken. Dave Anderson, digital performance expert bij Dynatrace, zegt het als volgt:

IoT ecosystems and delivery chains are intricate and boundless, which creates unprecedented frequency of change, size and complexity in the cloud environments on which they are built. Enterprises are already struggling to master cloud complexity and now IoT substantially magnifies this challenge.

De enorme toename aan wearables en de gigantische aantallen sensoren in apparaten maakt dat CIO’s zich grote zorgen maken over de performance van hun IoT infrastructuren. De impact van eventuele problemen is bovendien direct voelbaar want IoT systemen meten én besturen real-time de echte wereld. Naast zaken als performance management gaven de respondenten aan bezorgd te zijn over bijvoorbeeld het update management en IoT security.

Tijd voor nieuwe uitdagingen, Linux beheerder?

Volop IoT beheeruitdagingen dus. En als Linux dan het meest gebruikte IoT operating system is, heb je als Linux beheerder de interessante opdrachten voor het uitkiezen. Hoogste tijd dus om weer even op de hoogte te raken van de huidige beheeropdrachten. En meld dan je jezelf ook direct even aan.

Natasja Spooren, medewerker marketing & communicatie

Natasja Spooren (1990) is sinds 2018 werkzaam bij HeadFirst. In 2011 nam zij haar hbo-diploma in ontvangst, waarna zij bij diverse organisaties een marketing & communicatie functie bekleedde. Als medewerker marketing en communicatie houdt zij zich bezig met alle facetten van externe communicatie en PR.