Wachten op de opdrachtgever of een verkorte betalingstermijn? Aan jou de keus!

Wachten op de opdrachtgever of een verkorte betalingstermijn? Aan jou de keus!

Een factuur snel betaald krijgen, is de wens van iedere zelfstandig professional (zp’er). Logisch, want je hebt er hard voor gewerkt. Maar hoe snel betalen opdrachtgevers eigenlijk? En wat kun je doen om je geld sneller op je rekening te krijgen?

Barometer Betaalgedrag
Opdrachtgevers en MKB-ondernemingen – zo ook zelfstandig ondernemers – komen veelal contractueel een betalingstermijn van facturen overeen. Een termijn van 30 dagen is het meest gangbaar. Desondanks doen grote bedrijven er gemiddeld 39,3 dagen over voordat de facturen zijn betaald. Dit blijkt uit de Barometer Betaalgedrag Q3 2020 van bedrijfsinformatiespecialist Graydon.

De cijfers laten ook zien dat de betaalsnelheid verschilt per sector. Zo betalen de (semi-)overheid en energiebedrijven het minst snel. In deze sectoren schommelt het betaalgedrag rond de 44 dagen. Verrassend gezien de wettelijke betalingstermijn van 30 dagen van de Overheid, welke is vastgelegd in de Algemene Rijksvoorwaarden. De sector ‘zakelijke dienstverlening’ behoort op dit moment tot de top 3 van de snelste betalers. Verheug je alleen niet te snel, want het betaalgedrag ligt alsnog op 38,4 dagen.

Versneld betalen

Met deze gehanteerde betalingstermijnen is er behoefte bij zp’ers om facturen sneller betaald te krijgen. Daar spelen dienstverleners op in. Zo is het mogelijk om je factuur over te dragen aan een externe factormaatschappij. Hierbij worden voorwaarden gesteld en vaak relatief hoge kosten gerekend. Gemakkelijker – en vaak voordeliger – is het om de dienst af te nemen bij de partij die ook jouw facturen betaalt. Bij HeadFirst kun je, zonder tussenkomst van derde partijen, het risico van late betaling beleggen. Betaalt de opdrachtgever later, dan is dat niet jouw probleem. Wij zorgen ervoor dat jij altijd snel na indienen van jouw factuur betaald wordt.

Nog meer voordelen
Versnelde betaling is – als onderdeel van onze Professional services – beschikbaar in twee vormen: uitbetaling met 14 dagen (Premium) of 10 dagen (Excellent). Voor respectievelijk €3,- en €6,- per gewerkt uur ontvang jij dit voordeel én diverse andere voordelen, zoals een beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, cyberclear verzekering en mobiliteitskaart. Daarnaast kun je gebruikmaken van gratis juridisch advies en collectiviteitskorting op verschillende verzekeringen, zoals zorg, arbeidsongeschiktheid en pensioenproducten. Via onze partner Maestro Academy krijg je ook korting op alle opleidingen, die speciaal voor jou als zelfstandig professional zijn geselecteerd.

Kijk hier voor meer informatie of neem contact op met één van onze service advisors via 023 – 56 856 30. Zij vertellen je er graag meer over!

Natasja Spooren, medewerker marketing & communicatie

Natasja Spooren (1990) is sinds 2018 werkzaam bij HeadFirst. In 2011 nam zij haar hbo-diploma in ontvangst, waarna zij bij diverse organisaties een marketing & communicatie functie bekleedde. Als medewerker marketing en communicatie houdt zij zich bezig met alle facetten van externe communicatie en PR.