Wat doet een front end developer? En waarmee eigenlijk?

Wat doet een front end developer? En waarmee eigenlijk?

Wat doet een front end developer tegenwoordig? Geen vraag met één simpel antwoord. De variatie in opdrachten is groot, net als de beschikbare hulpmiddelen. Up-to-date blijven met methodes, tools en frameworks is dan ook cruciaal.

Meer devices, nieuwe ux concepten en strikte performance eisen

Front end developers zijn actief op het koppelvlak van techniek en user experience. Met input van gebruikers en UX designers ontwikkelen ze perfect functionerende online en mobiele applicaties. Toepassingen die functioneel goed moeten werken maar ook volledig intuïtief en gebruiksvriendelijk zijn. Het vakgebied wordt er niet eenvoudiger op met de alsmaar groeiende variatie in devices, de nieuwste user experience concepten en het toenemende belang van snelheid en performance. Het gaat ook allang niet meer alleen over front end technologieën en tools. Zoals we in eerdere blogs al zagen, zijn er vandaag de dag nog weinig ontwikkelaars die zich puur tot front end of back end beperken.

De gereedschapskist van de front end developer

Tegelijkertijd groeit het aanbod aan talen, tools en frameworks om de front end developer te helpen. UI developer Jeff Pelletier schetste in een fraaie blog op Medium een mooi grafisch spectrum van front end tools. Hij onderscheidt binnen dit spectrum allerlei deelgebieden met onder andere UI frameworks, JavaScript frameworks, build tools, version control tools en package managers.

Voor ieder deelgebied somt hij vervolgens de beschikbare tools op waarvan ontwikkelaars gebruik kunnen maken, afhankelijk van hun eigen voorkeuren en projecteisen. Zoals JavaScript, HTML5 en CSS3 als core tools, Node.js voor backend support, het Angular framework, RequireJS als build tool en Git voor versiebeheer. Het is maar een voorbeeld – uit 2015 bovendien en ondanks ruim 50 tools zeker niet compleet – maar het illustreert helder de keuzes die een ontwikkelaar moet maken om zijn of haar ‘front end gereedschapskist’ te vullen.

JavaScript frameworks voor front end developers

De ontwikkelaar heeft daarbij de uitdaging om de technologische ontwikkelingen en business trends bij te houden. Zo zien we een interessante verschuiving rondom het gebruik van JavaScript frameworks. Een recent rapport van E-learning specialist CloudAcademy bevestigt dat de Google spin-off Angular weliswaar nog steeds het meest gebruikte JavaScript framework is binnen grote organisaties, maar dat React snel inloopt. Los van de populariteit van React binnen de developers community zelf heeft dat ook te maken met de door Facebook verbeterde licentievoorwaarden. Goed om rekening mee te houden als ontwikkelaar wanneer je nadenkt over je verdere competentieontwikkeling. En belangrijk voor architecten bij de planning van nieuwe projecten.

Wat doet een front end developer bij HeadFirst?

Als front end developer is dit de tijd om weer eens goed om je heen te kijken. Er is groeiende aandacht voor de toegankelijkheid, gebruiksvriendelijkheid en prestaties van applicaties in de cloud. Dat maakt front end development een steeds bedrijfskritischer expertise. Bij HeadFirst zien we dat terug in een grote behoefte aan goed getrainde – zowel ervaren als minder ervaren – front end developers. Kijk maar naar ons actuele overzicht van opdrachten.

Natasja Spooren, medewerker marketing & communicatie

Natasja Spooren (1990) is sinds 2018 werkzaam bij HeadFirst. In 2011 nam zij haar hbo-diploma in ontvangst, waarna zij bij diverse organisaties een marketing & communicatie functie bekleedde. Als medewerker marketing en communicatie houdt zij zich bezig met alle facetten van externe communicatie en PR.