Werk genoeg voor de jQuery developer

Werk genoeg voor de jQuery developer

JQuery is natuurlijk geen spartelverse technologie, maar toch is er nog steeds genoeg te doen voor de jQuery developer.

We horen het wel vaker bij HeadFirst. Dat een bepaalde technologie eigenlijk niet meer zo belangrijk is. Dat er inmiddels betere alternatieven zijn. Dat je die specialisten dus ook niet meer nodig hebt.

Ook over jQuery hoor je dat soms. Die populaire JavaScript library zag ruim 10 jaar geleden het licht om dynamische en interactieve websites te ondersteunen. Maar er zijn tegenwoordig alternatieven die jQuery steeds vaker overbodig maken. Achterhaalde kennis dus? Nee, dat ligt een tikje genuanceerder.

Bijna iedere technologie wordt te vroeg afgeschreven

Misschien heb je onze eerdere blog over Cobol gelezen. Niet voor niets trapten we die af met de vraag of Cobol ontwikkelaars zo langzamerhand niet uitgestorven waren. Er wordt namelijk al generaties lang – letterlijk – verteld op universiteiten en hogescholen dat Cobol aan het einde is. De werkelijkheid is echter dat er nog steeds behoefte is aan Cobol kennis om de miljoenen regels code in bedrijfskritische applicaties te onderhouden en aan te passen. Dat zien we met andere technologieën ook. Jarenlang nadat ze zijn afgeschreven, krijgen we nog regelmatig mails en telefoontjes dat men die ene expert zoekt voor een belangrijk project.

JQuery is nog steeds populair en veelgevraagd

Dat zien we dus ook bij de jQuery developer. Er zijn inmiddels alternatieven voor de JQuery functionaliteit, zoals React en Vue. Moderne browsers ondersteunen bovendien standaard allerlei functies waar jQuery ooit voor is bedacht en daarom kiest men steeds vaker voor pure Javascript zonder libraries. Niet voor niets liet GitHub.com recent weten dat alle jQuery inmiddels is vervangen door pure Javascript.

Maar tegelijkertijd zijn er dus nog veel projecten waarbij ook oudere browsers ondersteund moeten blijven. Of wordt er gebruik gemaakt van andere libraries die op hun beurt gebruik maken van jQuery. Vorig jaar was er nog een aanzienlijke stijging in het aantal jQuery downloads en experts stellen dat bij zo’n 90% van de bestaande top 500.000 websites wereldwijd jQuery nog altijd in gebruik is. De expertise van een ervaren jQuery developer is dus in veel gevallen nog keihard nodig.

Niemand is alleen maar jQuery developer

Bovendien zijn IT Developers in de praktijk zelden ‘one-trick ponies’. Niet voor niets tellen in de jaarlijkse Developer Survey van Stack Overflow de gebruikspercentages van programmeertalen op tot bijna 600% en daar komen de verschillende databases, frameworks etc. nog bij. JQuery is sowieso maar een specifieke JavaScript library – geen taal – en geen enkele ontwikkelaar zal dan ook alleen als jQuery developer door het leven gaan. Hij of zij heeft per definitie nog veel meer gereedschap in de professionele bagage.

Tijd voor nieuwe jQuery opdrachten?

Je ziet het, ik zou je jQuery developer skills nog lang niet afschrijven. Er is nog veel vraag naar jQuery kennis want er blijft een hoop te doen. Heb je zelf trouwens wel weer eens oren naar een andere opdracht? Check regelmatig de nieuwe opdrachten om op de hoogte te blijven. Nog handiger is om je direct aan te melden bij HeadFirst.

Natasja Spooren, medewerker marketing & communicatie

Natasja Spooren (1990) is sinds 2018 werkzaam bij HeadFirst. In 2011 nam zij haar hbo-diploma in ontvangst, waarna zij bij diverse organisaties een marketing & communicatie functie bekleedde. Als medewerker marketing en communicatie houdt zij zich bezig met alle facetten van externe communicatie en PR.