Zelfstandig Professional, blijf investeren in jezelf

Zelfstandig Professional, blijf investeren in jezelf

Als Zelfstandig Professional (ZP’er) heb je veel kennis en kunde van jouw vakgebied die je inzet bij de uitvoering van jouw opdrachten. Kennis die je hebt opgedaan door ervaring bij werk- en opdrachtgevers, maar ook in de schoolbanken. In de derde editie van ZP Facts van 2017 duiken onderzoekers in de cv’s van ZP’ers: hoe is het gesteld met de opleidingsachtergrond van ZP’ers? En hoe houden zelfstandigen hun kennis up-to-date?

Erasmus Universiteit brengt meeste ZP’ers voort
Uit een analyse van 5.292 cv’s uit onze database blijkt dat ZP’ers gemiddeld 1,3 hogere opleidingen op hun cv noteren. Marktmonitor ZP Facts ontdekte dat de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR), toevallig ook een opdrachtgever van HeadFirst, het instituut is waar ZP’ers het frequentst aan een universitaire opleiding beginnen. Op de tweede plek staat de Universiteit van Amsterdam, gevolgd door de Open Universiteit en Nyenrode Business University. Maar wat volgt er na deze opleiding?

ZP’ers blijven zich bijscholen
In de factsheet ‘Zelfstandig ondernemers 2017’ concludeert het CBS dat zzp‘ers gemiddeld minder opleidingen volgen tijdens hun loopbaan dan werknemers. Dat betekent echter niet dat ZP’ers stilzitten. Uit onderzoek van ZP Facts blijkt dat voornamelijk binnen het functiegebied ‘Software en netwerken’ ZP’ers meerdere cursussen volgen om zich te blijven ontwikkelen. Het gaat hierbij gemiddeld om 3,5 trainingen per ZP’er.

Lean loont
Binnen het functiegebied Projectmanagement zijn de trainingen Prince2 en Agile/Scrum momenteel het populairst. Er vindt echter een verschuiving van populariteit plaats: de belangstelling voor Prince2 neemt af en de trainingen Lean en Agile/Scrum maken hun opmars. ZP Facts voerde een tariefvergelijking uit op professionals die de genoemde trainingen gevolgd hebben, om te kijken of deze trainingen verschil maken in uurtarief. Hieruit blijkt dat mannelijke ZP’ers tussen de 40 en 60 jaar oud met de term projectmanager of programmanager in hun functietitel met een Lean-achtergrond een hoger uurtarief rekenen voor hun diensten dan vergelijkbare ZP’ers met enkel Prince2 of Agile. Zie onderstaand figuur.

Figuur7

Investeer in het juiste, volg trends
Ik vind het feit dat ZP’ers zich blijven ontwikkelingen een zeer positieve zaak. Wat je achtergrond als ZP’er ook is, blijf investeren in jezelf. Verlies daarbij de vraag van opdrachtgevers en trends in de markt niet uit het oog, zodat je jezelf bijschoolt op kennisgebieden waar ook in de toekomst vraag naar is.

Paul van Leeuwen, Manager business operations

Paul van Leeuwen (1967) is sinds 2004 werkzaam bij HeadFirst. HeadFirst heeft een speciaal deel van zijn organisatie ingericht voor het opbouwen van een bestendige relatie met Zelfstandig Professionals en Leveranciers van professionals, waar Van Leeuwen de manager van is. Zo weet hij als geen ander wat er speelt onder Zelfstandig Professionals en wat belangrijk voor hen is. Voordat Van Leeuwen bij HeadFirst aan het werk ging, werkte hij onder meer bij de Rabobank, Flex Group Nederland en Rijnhaave (Syntegra).