ZP’ers zijn broodnodig in de politiek

ZP’ers zijn broodnodig in de politiek

Sebas Krijgsman en Bart van der Geest spreken in het ZP Radio programma HoofdZaken met Haitske van de Linde, Raadslid VVD te Hilversum. Na haar politiek debuut bij Leefbaar Nederland, koos zij er na enkele jaren voor de overstap te maken naar journalistiek. Inmiddels is zij niet alleen teruggekeerd naar de politiek, zij is ook Zelfstandig Communicatie Adviseur van de bedrijven datvertelikwel.nl en datdoeikwel.nl. De nieuwsgierige en eigenwijze Van de Linde vertelt ZP Radio hoe zij dit allemaal combineert.

Balans werk & privé

Als Van de Linde begint te vertellen, duizelt het ons bij het horen van de vele uren die zij aan het werk is. Toch is zij er zelf heel nuchter onder: “Mening ondernemer zal zichzelf hierin herkennen, als jij dingen doet die jij leuk vindt dan is de tijd snel gevonden. Mijn overtuiging is dat er 7 dagen zijn waarop jij je werk kunt verdelen en niet maar 5. Daarbij vindt ik het heel erg fijn dat je tegenwoordig plaats en tijd onafhankelijk kunt werken. Het maken van goede afspraken thuis is daarnaast ook erg belangrijk en ik kan gelukkig tegen weinig slaap.”

Verplicht vangnet

Van de Linde heeft geheel vrijwillig gekozen voor dit turbulente leven, maar begrijpt heel goed dat niet iedereen dit wilt. “Zelfstandig zijn moet je willen. Ik neem bewust de risico’s die daarbij horen en de verantwoordelijkheid om bijvoorbeeld zelf voor pensioen te zorgen en regelingen te treffen als ik ziek zou worden. Maar ook voor mij is het heel ingewikkeld welke afspraken ik moet maken om geen problemen te krijgen met de fiscus. Wat betreft de tarieven is het soms bijna onmogelijk om zaken te regelen voor onder andere ziekte en pensioen. Er is dan ook een te grote groep die dit daarom niet doet. Dit vangnet zou naar mijn mening verplicht moeten worden gesteld, waarbij de aanbieder zelf kan worden gekozen.”

“Ik ben blij dat ze in Den Haag op de rem hebben getrapt, omdat de Wet DBA nog niet was wat het moest zijn.”
– Haitske van de Linde, Raadslid VVD Hilversum

In de hoek geduwd worden

“Ik kan mij heel goed voorstellen dat ze in politiek Den Haag vinden dat ze ‘iets’ moeten met een hoop schijnzelfstandigen. Maar ik vind het geen goede zaak dat er mensen om allerlei redenen in een ZZP-schap terecht zijn gekomen, waar ze eigenlijk niet persé in hadden willen zitten. Je ziet dat vooral in de zorg, bezorgdiensten, postbezorging en supermarkten. Maar het is heel erg lastig om een oplossing te vinden waarbij niet de goeden met de kwaden mee worden genomen”, aldus Van de Linde.

Gemeenteraadsverkiezingen

Met het oog op de Gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart is Van de Linde van mening dat het belangrijk is te achterhalen wat voor de mensen belangrijk is. Zij hebben weinig feeling met wat er lokale politiek speelt. “Daarom gaan wij de deuren langs om aan hen te vragen of zij tevreden zijn en wat er beter kan. Verder vragen wij onze leden om mensen uit hun netwerk thuis uit te nodigen, zodat wij met elkaar het gesprek aan kunnen gaan. Dit bevalt heel erg goed. Mensen waarderen het enorm dat zij hun verhaal kwijt kunnen.”

Start met de vraag ‘waarom’?

Als aanhanger van de Golden Circle van Simon Sinek staat Van de Linde volledig voor het achterhalen van het ‘waarom’. Het model gaat in op de manier van denken, handelen en communiceren tussen organisatie en doelgroep: “Wij zouden het scherper met elkaar moeten hebben over waarom wij een bepaald beleid belangrijk vinden. Als je dat gesprek goed met elkaar voert, kan je ook boven tafel krijgen ‘wat’ voor beleid je dan moet gaan maken”, stelt Van de Linde. Partijen bedrijven volgens haar te vaak ‘Scoreboard politiek’, oftewel er wordt gereageerd op iets dat bijvoorbeeld in de krant heeft gestaan. Van de Linde adviseert een ‘Sunset Clause’ in te bouwen, waardoor je gedwongen wordt na een bepaalde tijd te kijken of het opgestelde beleid nog wel effectief is. “Ik denk dat dit een ondernemende houding is om op deze manier naar zaken te kijken. Daarom is het voor mij heel waardevol om als ZP’er in de politiek werkzaam te zijn.”

Beluister de volledige radio-uitzending met Haitske van de Linde hieronder.

Bekijk op de website van ZP Radio ook eerdere uitzendingen van HoofdZaken.

Natasja Spooren, medewerker marketing & communicatie

Natasja Spooren (1990) is sinds 2018 werkzaam bij HeadFirst. In 2011 nam zij haar hbo-diploma in ontvangst, waarna zij bij diverse organisaties een marketing & communicatie functie bekleedde. Als medewerker marketing en communicatie houdt zij zich bezig met alle facetten van externe communicatie en PR.