Herstel tariefopbouw zzp’er door vermindering aantal tussenpartijen

Herstel tariefopbouw zzp’er door vermindering aantal tussenpartijen

Hoofddorp, 11 juli 2011 − Zelfstandig Professionals werken regelmatig onder de kostprijs blijkt uit onderzoek. Met name de vele tussenpartijen zorgen ervoor dat de tarieven van zzp’ers onder druk zijn komen te staan. Om deze ontwikkeling een halt toe te roepen springt kennisbemiddelaar HeadFirst hierop in met zijn online tool HeadFirst Select.

Eind 2010 maakte de SER zich al zorgen om de zzp’ers en stelde in een advies aan hen dat zij meer bewust moeten zijn van het belang van een eerlijke tariefopbouw, waarbij rekening wordt gehouden met de kosten voor verzekeringen en het pensioen. Naar aanleiding van dit advies wil ook het kabinet dat zzp’ers hun focus leggen op ondermeer hun pensioenopbouw. Ron Dijkstra, zzp’er, reageert hierop: ‘Aandacht voor je pensioen is alleen mogelijk wanneer je voldoende verdient om maandelijks een bedrag apart te kunnen zetten.’ Dit is echter een probleem omdat er teveel tussenpartijen zijn. Daarnaast verdwijnen veel opdrachten naar Azië waar de tarieven veel lager liggen. Hierdoor zijn de tarieven van de zzp’ers in Nederland te vaak onder de maat.

Twee à drie tussenpartijen
Dijkstra heeft nu een opdracht in Schiphol-Rijk. De hoofdaannemer voor deze opdracht had geen mensen dus ging deze op zoek via een partij die ook geen mensen in dienst had en kwam hij uiteindelijk bij Dijkstra terecht. ‘Met twee en soms zelfs drie tussenpartijen blijft er een hoop aan de strijkstok hangen’, aldus Dijkstra. In de goede jaren was dat niet erg, maar sinds 2009, het begin van de crisis, is dit een probleem geworden. Dijkstra moet zijn spaargeld van voor de crisis aanspreken, omdat hij nu voor een lager tarief werkt. ‘De tarieven liggen al zo’n 25 procent lager dan drie jaar geleden. Dat scheelt snel zo’n duizend euro per maand.’

Geen tussenhandel
Dijkstra is SAP Consultant en maakt sinds kort gebruik van HeadFirst Select om aan nieuwe opdrachten te komen. Hij ziet meerdere voordelen aan de werkwijze van HeadFirst Select, dat vraag en aanbod direct bij elkaar brengt waardoor er geen tussenkomst is van meerdere partijen. De marges liggen bij HeadFirst Select ook een stuk lager dan bij zulke tussenpartijen. Dijkstra: ‘De tussenhandel vraagt al gauw zo’n tien procent van je uurtarief terwijl ze alleen maar facturen doorsturen en ondertussen dik aan je verdienen.’ Bij HeadFirst Select betalen Zelfstandig Professionals maximaal 2,50 euro per uur, waardoor er onderaan de streep meer over blijft voor de zp’er zelf. Zo ontstaat toch de mogelijkheid bedragen weg te leggen voor onder andere het pensioen. Daarnaast heeft de zelfstandige voor dit bedrag niet alleen het financiële pluspunt dat hij voordelig verzekeringen kan afsluiten, maar ook een aantal diensten tot zijn beschikking. Dijkstra noemt onder andere dat de kennisbemiddelaar garant staat voor tijdige betaling en dat HeadFirst Select één aanspreekpunt is voor alle opdrachten, ook die van grote opdrachten waar hij anders geen toegang toe heeft. Met de HeadFirst-app kan Dijkstra op zijn mobiel nieuwe relevante opdrachten zien en zich hiervoor direct aanbieden. ‘Dit is vooral handig aan het einde van een opdracht wanneer je vooruit moet plannen om verzekerd te zijn van een nieuwe opdracht.’

HeadFirst Select
HeadFirst Select, dat in mei van dit jaar werd gelanceerd, heeft de afgelopen maanden een vliegende start gemaakt, zodat er al een groot aantal Zelfstandig Professionals en leveranciers een profiel hebben aangemaakt of hun bestaande profiel vanuit HeadFirst up to date hebben gemaakt. De tool is bereikbaar via de website HeadFirst Select en via de HeadFirst-app, waardoor het bedrijf een 24/7-service aanbiedt.

Over HeadFirst
De onafhankelijk kennisbemiddelaar HeadFirst is vanaf begin jaren negentig een bepalende partij die vraag en aanbod koppelt van tijdelijk werk voor professionals bij grote en middelgrote organisaties. De innovatieve kennisbemiddelaar zet per werkdag gemiddeld 1.500 professionals rechtstreeks aan het werk bij opdrachtgevers. Het bedrijf draagt op efficiënte wijze zorg voor de gehele keten, van het selectieproces tot het regelen van contractzaken en het vastleggen en afwikkelen van financiële en arbeidsrechtelijke verantwoordelijkheden. Daarnaast biedt de onderneming een breed palet aan opleidingen, motivatieprogramma’s en kortingsregelingen voor aangesloten zelfstandig professionals en leveranciers. HeadFirst Select is de online tool van het bedrijf dat vraag en aanbod op de arbeidsmarkt direct online met elkaar in contact brengt. Het bedrijf is gevestigd in Hoofddorp en heeft in 2010 een omzet van € 225 miljoen behaald. HeadFirst werkt voor grote opdrachtgevers bij de overheid, het bank- en verzekeringswezen, industrie en nutsbedrijven.

Meer informatie voor de pers:
Lubbers & De Jong
Margreet Poolman
T 020 4210565
E margreet@l-dj.nl

Redactie