Netwerken

“Scrum is gewoon doen”

Scrum is inmiddels een bekende projectmanagementmethode. Het biedt de mogelijkheid om flexibel, snel en praktisch te werken. “Maar de mentaliteit achter Scrum is minstens zo belangrijk als de methodiek”, stelt Michael Franken, directeur van Zilverline en Nederlands’ eerste Certified Scrum Trainer.

Franken en zijn team bij Zilverline helpen organisaties los te komen uit vastgeroeste processen en procedures. Zo kunnen de organisaties behendiger gaan werken. Zilverline wil Nederland succesvoller maken en ontwikkelde de Dutch Silicon Valley Blog om dat doel te bereiken. Op deze blog wordt een doe-mentaliteit gepredikt. “Dingen zijn niet ‘nou eenmaal zo’. Je moet gewoon doen en vervolgens observeren en verbeteren”, stelt Franken, die ook wel bekendstaat als de Gorden Ramsay van de Nederlandse IT. “Die mentaliteit achter Scrum is ten minste zo belangrijk als de methodiek. Het is de mentaliteit van de selfmade man.”

Het spel

Volgens Franken zijn ook grote organisaties in staat de mentaliteit van de selfmade man over te nemen. Maar dan moeten de besluitvormers daar het spel wel snappen. “Scrum is ontwikkeld door te kijken naar projecten die uitzonderlijk zijn geweest: uitzonderlijk efficiënt of uitzonderlijk succesvol. Bedrijven die ermee werken – zoals Google – zijn er juist heel groot mee geworden. Mijn bedrijf werkt bij grote organisaties op verschillende niveaus: van management, projectmanagement tot teamniveau. Als de besluit­vormers in deze organisaties het spel niet snappen, nemen ze ook niet de juiste beslissingen. En dan werkt het niet.”

Geen ‘ja-maar’

“De essentie van het spel is dit: wij zijn opgeleid om heel lang na te denken, maar we weten ook dat we al doende leren. Daarom moet men het gewoon doen. Geen ‘ja-maar’, maar ‘NU!’. Je moet daarbij wel langzaam genoeg durven gaan om later te kunnen excelleren. Veel mensen durven niet naar hun fouten te kijken, of hebben daar het geduld niet voor. Je moet streven naar perfectie, dat is de enige manier om écht goed te worden. Blijf aan tafel zitten als je Scrum succesvol in wilt zetten. Het gedonder zit ’m namelijk altijd in het begin.”

Ellende

Met gedonder bedoelt Franken de ellende die Scrum zichtbaar maakt. “Scrum is een supermoderne en effectieve manier van samenwerken en de methodiek maakt veel ellende zichtbaar. Als je die oplost, dan gaan de mensen naar elkaar luisteren en elkaar helpen. Ze werken autonomer en opereren beter als team. In het begin kan het echter bedreigend zijn. Want iets is niet meer alleen jouw taak, iedereen heeft verantwoordelijkheid.”

Mentaliteit

Scrum richt zich op organisaties, terwijl de mentaliteit van de selfmade man die van de ondernemer, ZP’er is. “De ZP’er onderscheidt zich door zijn kennis en kunde én door zijn toegevoegde waarde binnen een team, door teamwork dus”, stelt Franken. “In de open source wereld werkt iedereen samen via mail en Google Hangouts. Maar als het om de deadlines gaat, dan kruip je dichter bij elkaar. Ik geloof niet dat er een harde grens ligt tussen de ZP’er in teamverband en een herkenbaarder gestructureerde organisatie. Het gaat om de men­taliteit, waar en bij wie dan ook.”

Succesvol

Die mentaliteit houdt in dat je durft te stoppen met dingen die niet werken. “Dat is kenmerkend voor Scrum. Vinden klanten bijvoorbeeld een ander deel van je propositie interessant, dan schakel je gelijk om. Je bent flexibel en doet geen aannames. Voor veel ZP’ers zal dat herkenbaar zijn. Vergeet niet: Scrum vormt niet de basis waardoor mensen succesvol zijn, het is andersom. De methode is gedestilleerd uit projecten die succesvol waren.’

Ronduit stom

Volgens Franken betekent Scrum anticiperen. “Niet op wat er over vijf jaar gebeurt, maar op wat je over bijvoorbeeld drie maanden kunt verwachten. Het is ronduit stom om een meerjarenplan te ontwikkelen, dit aan alle kanten financieel, technisch en juridisch dicht te timmeren en professionals in te huren voor de inhoud. En waarom zou je medewerkers zoals programmeurs, mensen zoals ik dus, veroordelen tot werk dat meer lijkt op een taakstraf dan op een zinvolle levensvervulling?”

Bart van der Geest