Sociaal kapitaal

Sociaal kapitaal is de toekomst

“We zijn onderweg van een geïndustrialiseerde samenleving naar een Society 3.0,” dat zegt Ronald van den Hoff, directeur en oprichter van Seats2meet. Dit bedrijf biedt ondernemers een werkplek buiten kantoor. Van den Hoff vertelt er alles over op ZP Radio.

“Rond 2000 ben ik samen met een compagnon begonnen met een nieuw vergaderconcept. Dit hebben we ‘meeting plaza & lounge’ genoemd. Helaas werd dit een enorme flop, na 6 maanden zijn we gestopt.” Van den Hoff legt uit dat er in die tijd veel minder ZP’ers waren. Ter vergelijking, in het jaar 2000 waren er ongeveer 0,8 miljoen ZP’ers, volgens de meest recente cijfers waren dit er in 2014 zo’n 1,1 miljoen. “Thuiswerken was in die tijd echt ‘not done’, veel bedrijven werkten zelfs nog met een prikklok.”

“Na de flop zijn we gaan experimenteren, in 2007 volgde daar Seats2meet. We begonnen met een moderne ontmoetingsplek met een glazen tafel en plek voor ongeveer 15 mensen. De eerste paar dagen zaten daar twee of drie mensen, binnen een week waren het er 200.” Seats2meet bleef vanaf dat moment groeien. Inmiddels zijn er zestig locaties in Nederland en tien in het buitenland.

‘Betalen’ met sociaal kapitaal

“Wij vragen geen geld voor de werkplekken. Mensen betalen bij ons met sociaal kapitaal.”, vertelt Van den Hoff. ‘Sociaal kapitaal’ staat voor alles wat een gast aan de andere gasten te bieden heeft. Denk hierbij aan kennis, een netwerk en opdrachten. Vooral voor ZP’ers is dit interessant, deze mensen hebben namelijk veel kennis en blijven zichzelf scholen. “Kennis is iets wat je kunt delen, waardoor het niet minder wordt. Kennis delen is kennis vermenigvuldigen, dat is prachtig.”

Hoe werkt Seats2meet?

Als je wilt werken bij een van de vestigingen van Seats2meet, kun je vooraf een werkplek reserveren. Je vult dan in wie je bent, wat je doet en wat je andere gasten kunt bieden. Eenmaal op de locatie is deze informatie op virtuele schermen en apps te zien. Je kunt vooraf ook al zien wie er op dezelfde locatie gaat werken. Daarnaast kan het systeem je matchen met personen die interessant zijn voor jou.

“Door deze vernieuwende en onverwachte ontmoetingen kun jij als Zelfstandig Professional groeien en opdrachten binnenslepen. Door deze nieuwe opdrachten heb je vergaderruimte nodig, daarvoor moet je bij ons wel met geld betalen. Zo combineren wij sociaal en euro-monetair kapitaal.”

Overgangsfase

Van den Hoff ziet de huidige economie als een overgangsfase naar een nieuw economisch systeem waar sociaal kapitaal belangrijker is. “We zijn onderweg van een geïndustrialiseerde samenleving naar Society 3.0.” In de geïndustrialiseerde samenleving wordt er nog veel traditioneel gefinancierd en heeft een grote gevestigde orde het voor het zeggen.

Society 3.0 staat juist voor een samenleving waar menselijke en kunstmatige intelligentie verbonden zijn, dit heet singulariteit. “We krijgen steeds meer te maken met een omgeving die even slim of zelfs slimmer is dan wij zelf. Society 3.0 staat ook voor het belangrijker worden van sociaal kapitaal. Er zal uiteindelijk zelfs minder geld nodig zijn.”

Toekomst

Volgens de expert lopen ZP’ers vooruit op dit gebied, ze zijn meer verbonden, vernieuwender en experts op hun eigen gebied. “Wanneer zij samensmelten met de overblijfselen van de gevestigde orde, dan komt er plek voor een nieuw economisch speelveld. Nu al helpen ZP’ers elkaar door middel van investeringen in elkaars bedrijven. Seats2meet is een ideale ontmoetingsplek voor ZP’ers om toe te werken naar een Society 3.0.”

Beluister het volledige interview.

Bart van der Geest