Technologie

‘‘Technologie is niet altijd rocketscience’’

Zelfstandig Professional Rick Kegel is al bijna twintig jaar werkzaam als informatie-analist. ‘‘Inmiddels kan ik zeggen dat ik goed in staat ben om de bedrijfswereld en technische wereld dichter bij elkaar te brengen.’’

Tijdens een HBO- en WO-studie informatiekunde heeft Rick zijn passie gevonden. ‘‘Tijdens mijn jeugd kwamen de eerste thuiscomputers uit, waar ik mee ben gaan experimenteren. Ik zag toekomst in deze business en inmiddels ben ik al mijn gehele carrière in verschillende branches werkzaam als informatie-analist. In een notendop is dat het vertalen van complexe problemen naar een makkelijk en overzichtelijk model of systeem”, vertelt Rick.

Wat doet een informatie-analist?

‘‘Ondanks dat er nog weinig digibeten zijn in de zakenwereld, lijkt de technische wereld voor veel mensen nog ver weg. Ik breng deze technische- en businesswereld dichter bij elkaar en laat zien dat de hedendaagse computersystemen niet ingewikkeld hoeven te zijn. Dit doe ik door computersystemen te ontwikkelen op basis van voorkeuren en wensen van de gebruikers.’’

Kwispelend staartje

‘‘Soms krijg je te horen dat een systeem niet naar verwachting is en dat kan vervelend zijn. Gelukkig heb ik regelmatig tussentijds overleg en de mogelijkheid om de systemen telkens bij te schaven. Ik doe mijn best om zo goed mogelijk naar de gebruikers te luisteren. Het is echt prachtig om te zien wanneer iemand tevreden is met jouw werk. Ik noem het altijd het staartje dat weer gaat kwispelen wanneer ik iemand blij maak met een goed werkend systeem.’’

Kleine baas

Na jaren in loondienst te hebben gewerkt, besloot Rick in 2011 Zelfstandig Professional te worden. ‘‘Voor die tijd heb ik jaren getwijfeld, maar ik was liever een grote knecht dan een kleine baas. In 2012 veranderde het bedrijf waar ik op dat moment werkte van bedrijfsstrategie en heb ik de knoop om ZP’er te worden doorgehakt. Achteraf had ik dit veel eerder willen doen. Ik heb nu zo veel vrijheid! Omdat ik niet mag klagen over mijn uurtarief kan ik gemakkelijk sparen en kan ik genieten van mijn vrije tijd als er geen opdrachten zijn.’’

Netwerken

Gelukkig komt Rick geen opdrachten te kort. ‘‘Ik ben een geboren netwerker en daar houd ik veel opdrachten aan over. Soms bel ik spontaan iemand op dat ik in de buurt ben en drinken we even een kop koffie. Daar kan visitekaartjes uitdelen op een gemiddelde netwerkborrel niet tegenop’’, vertelt Rick.

Bart van der Geest