headfirst-tips-tricks-veel-levenslessen-in-een-potje-golf

“Veel levenslessen in een potje golf”

Golf is voor zelfstandig professionals een ideale manier om te ontspannen. Ook is het een zeer geschikte sport om in contact te komen met interessante connecties en nieuwe mogelijkheden. Maar er is nog een groter voordeel.

“In golf liggen veel levenslessen opgesloten,” weet Frank Gowen (43). De voormalig profgolfer uit Ierland werkt nu als zelfstandig golfcoach in Amsterdam. Op golfclub Amstelborgh begeleidt hij groepjes amateurs, maar ook enkele professionals. “Golf is in Nederland een meer zakelijk gedreven sport.”

Tactisch en psychologisch

Vanuit persoonlijk en zakelijk oogpunt is golfen heel leerzaam volgens Gowen. “Er zit zoveel in het spelletje. Tactische aspecten, maar ook veel psychologische aspecten. Je kunt er veel van leren als ondernemer.”

ZP’er Marina Lutam (56) kan daarover meepraten. Iedere week helpt ze bedrijven hun sales-traject beter in te delen en ondersteunt ze in de uitvoering ervan. Ook staat ze twee à drie keer per week op de golfbaan. “Ik heb mijn golfspullen altijd in de achterbak en als het even uitkomt en het lekker weer is, dan pak ik een paar holes”, aldus Lutam. In 2008 begon ze met golfen en als lid van golfclub Geijsteren doet ze regelmatig mee aan de businessdagen. “Op businessdagen wordt je gekoppeld aan nieuwe zakelijke contacten en is er daarna gelegenheid om te netwerken.”

Rust en vrijheid

“Toen ik net begon met golfen was ik op die dagen vooral bezig om goede contacten te zoeken,” vertelt Lutam. “Nu is golf voor mij vooral een manier om te ontspannen. Even je hoofd leeg maken, dat vind ik heerlijk. Ik zie niet veel ZP’ers die golfen. Ze denken dat het teveel tijd kost. Het kost ook tijd, maar het is een goede afwisseling. Alleen maar werken is niet de oplossing. Als zelfstandige ben je vooral bezig opdrachten binnen te harken, maar dat is juist de valkuil. Golf helpt mij als ZP’er en als persoon. Het geeft je rust. Je werkt niet voor niets voor jezelf. De vrijheid om je tijd in te delen is een van de grootste voordelen. Dat moet je benutten.”

Golf-expert Gowen raadt dan ook aan: “Neem golflessen, volg een clinic. Je leert niet alleen technieken, maar ook leert het je geduldig te zijn en je woede beter te controleren. Het is echt een uitdaging om je te ontwikkelen op de golfbaan. Het is veel meer dan een hobby. Het geeft je zakelijk nieuw inzicht.”

Ook golfen als zelfstandige? Kijk op zpgolf.nl.

Bart van der Geest