headfirst-tips-tricks-wat-zijn-uw-kansen-als-zzper

Wat zijn jouw kansen als zzp’er?

Kansen_zzp'er

OK, u hebt voor uzelf het besluit genomen om voor jezelf te beginnen. Geweldig! De volgende stap is uw plan op papier  zetten. Eigenlijk gaat daar nog een stap aan vooraf: marktonderzoek. Een beknopt stappenplan voor de beginnende zzp’er.

Marktonderzoek

Nadat u het besluit heeft genomen, is het raadzaam om te onderzoeken of er meer zzp’ers actief zijn in uw vakgebied en regio. Het scheelt nogal of er slechts een paar of tientallen concurrenten zijn. Voor zo’n onderzoek moest je tien jaar geleden nog een bureau inschakelen, maar nu kan je dankzij Google Maps heel snel zien hoeveel ondernemers in uw regio actief zijn op uw vakgebied. Toets gewoon op de kaart in het zoekveld uw beroep of bedrijfssoort in en binnen een paar seconden is het resultaat zichtbaar.

Wilt u een formele bevestiging, dan kunt u natuurlijk ook naar de Kamer van Koophandel gaan en daar een overzicht aan vragen. Online is misschien net zo makkelijk.
Maak een deugdelijke concurrentieanalyse, inclusief sterkte/zwakte-matrix.

Financiering

Acht u uzelf nog steeds kansrijk? Dan wordt het tijd om een serieus naar de financiering te kijken. Het financieringsplan is eigenlijk een onderdeel van uw ondernemingsplan. en handige tool daarvoor is het Business Model Canvas.

Maak een reële begroting – waarbij zaken als huisvesting, transport en eventueel te gebruiken materiaalkosten in horen te staan.

Inschrijven KvK

Wanneer duidelijk is hoe u die financiering rond kunt krijgen (erfenis, familie, vrienden, overigen), dan wordt het tijd om de zaak formeel te gaan regelen. Een en ander is afhankelijk van de bedrijfsvorm die u kiest – veel zzp’ers werken samen in een of andere rechtsvorm (zie diagram hieronder).

Wanneer u de enige eigenaar bent, dan hoeft u alleen maar uzelf mee te nemen naar de Kamer van Koophandel om uw bedrijf in te schrijven. Uiteraard heeft u goed nagedacht over de bedrijfsnaam en onderzocht of er niet iemand is in dezelfde beroepsgroep met een identieke naam. U zou namelijk niet de eerste zijn die daar pas achter komt bij de inschrijving bij De Kamer van Koophandel.

Bart van der Geest