headfirst-tips-tricks-yasin-chalabi-verzekeren-tegen-cybercrime-is-een-must

Yasin Chalabi: “Verzekeren tegen cybercrime is een must”

Een beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) is een must voor Zelfstandig Professionals. Dat stelt expert Yasin Chalabi van verzekeraar Hiscox. En door veranderende wetgeving wordt het ook steeds belangrijker om je te verzekeren tegen cybercrime. In een interview op ZP Radio vertelt Chalabi hoe dat zit.

Yasin Chalabi is manager Professional Insurance bij Hiscox en weet alles over verzekeren. Volgens de expert zijn opdrachtgevers zich steeds meer bewust van het belang van een goede aansprakelijkheidsverzekering voor ZP’ers. “Het wordt lastiger om opdrachten te krijgen als ZP’er als je geen beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hebt,” zegt Chalabi.

BAV

Zo’n beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) dekt schade die je maakt tijdens je werk. Zo ben je verzekerd als je een kop koffie over een laptop gooit, maar ook als door jouw advies vermogensschade optreedt. In dit artikel lees je alles over de verschillen tussen beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid en het belang van zo’n verzekering. Je kunt er bijvoorbeeld een afsluiten bij ZP Services.

Data risico’s

Sinds kort biedt Hiscox nog een extra verzekeringsservice aan: een “data risk” verzekering. Dat is niet zomaar een extraatje, vertelt Chalabi:

“Binnenkort treedt een verandering in de Wet bescherming persoonsgegevens in werking. De belangrijkste verandering is een nieuwe meldplicht voor datalekken. Zodra een organisatie persoonsgegevens gehackt, gestolen of verloren raken, moeten zij dit melden. Doen ze dat niet, of niet volgens de regels, dan volgt een boete van maximaal 810.000 euro.”

Gevoelige informatie

Volgens de expert kunnen de kosten hoog oplopen. Stel dat jij als ZP’er per ongeluk je laptop in de taxi laat liggen. Je merkt dit te laat en iemand met slechte bedoelingen gaat met de gegevens op het apparaat aan de haal. Als er gevoelige informatie van je opdrachtgever op de computer staat, kan dat ernstige gevolgen hebben. “Die gevolgen kunnen net zo erg zijn als een aanval van een hacker,” zegt Chalabi.

Wil je meer weten over deze verzekering en de vernieuwde wetgeving? Luister naar het interview op ZP Radio.

Redactie