headfirst-tips-tricks-zie-jezelf-als-merk

Zie jezelf als merk

‘Personal branding’ is belangrijk voor zzp’ers. Kort gezegd betekent het dat je jezelf als merk presenteert aan anderen. Zo onderscheid je je van de massa. Hoe doe je dat, jezelf als merk neerzetten?

“Elk aanbod schept zijn eigen vraag” is een bekend economisch principe. Dit geldt ook voor jouw merk. Door jezelf op een bepaalde manier te presenteren, trek je bepaalde klanten en opdrachten aan.

 Zelfonderzoek

Het begint allemaal met zelfonderzoek. Bedenk eerst wat je wilt bereiken en zet dat op een rijtje. Wat vind je leuk om te doen, waar wil je als ondernemer over een paar jaar staan? Voor wat voor klanten wil je het liefst werken? En wat kan je goed?

Het gaat bij personal branding niet om een rol spelen. Dat houd je namelijk niet vol. Blijf dus dichtbij jezelf! Zorg dat je goede eigenschappen opvallen. Ben je een beetje verlegen, profileer je dan niet als ‘salestijger’ maar leg de focus op de dingen die je goed kunt. Dat is niet alleen ‘coderen’ of ‘ontwerpen’, maar ook ‘op tijd zijn’, ‘flexibel werken’ of ‘meedenken met de klant’.

Jouw merk

Zodra je weet hoe je jezelf wilt profileren, moet je zorgen dat alles wat je doet bijdraagt aan dit beeld. Zo wil Apple voor iedere gebruiker toegankelijk zijn. Daarom probeert het bedrijf ieder apparaat zo te maken, dat iedereen zonder al te veel uitleg snapt hoe het werkt. Om dezelfde reden is het lastig om het systeem van Apple naar je eigen voorkeur aan te passen: dan wordt het minder eenvoudig.

Op die manier kun je ook nadenken over je eigen merk. Wil jij gezien worden als snelle, betrouwbare websitebouwer? Bouw een portfolio op, laat voorbeelden van je werk zien op je eigen website en bovenal: doe wat je belooft. Vraag klanten om beoordelingen van je werk en zet die beoordelingen online op je site of LinkedIn. Zo komen klanten die op zoek zijn naar een betrouwbare webbouwer vanzelf bij jou uit.

Van workshop tot column

Er zijn talloze manieren om je merk uit te dragen. Ben je expert op het gebied van IT en kun je ook nog makkelijk praten? Geef workshops, presentaties of start je eigen YouTubekanaal. Kun je beter schrijven? Start een blog of schrijf columns voor een vakblad!

Bart van der Geest