Zo doe je zelf btw-aangifte

Een van de verplichtingen die komt kijken bij het ZP’erschap is het doen van je btw-aangifte, ook wel omzetbelasting genoemd. Veel Zelfstandig Professionals weten niet goed hoe dit werkt en besteden hun belastingaangiften uit. Toch is dit niet altijd nodig. Met dit stappenplan doe jij je aangiftes voortaan zelf.

 

De aangifte omzetbelasting gebeurt bij Zelfstandig Professionals meestal eens per kwartaal. Hierbij betaal je de btw die je hebt ontvangen en krijg je de door jou betaalde btw weer terug.

1 Houd een goede administratie bij

Zonder een administratie maak je het jezelf erg lastig om btw-aangifte te doen. Bewaar alle bonnetjes en maak een duidelijk overzicht van debiteuren en crediteuren. Zo kun je alle gegevens makkelijk terugvinden en hoef je de bedragen alleen nog maar bij elkaar op te tellen.

2 Inloggen voor ondernemers

De btw-aangifte doe je op de website van de belastingdienst. Ga daar naar ‘‘inloggen voor ondernemers’’ en log in met de gegevens die je via de post van de belastingdienst hebt ontvangen. Vervolgens klik je op ‘‘Aangifte omzetbelasting’’ van het desbetreffende kwartaal. Daarna krijg je de vraag of je iets aan te geven hebt. Alleen in de gevallen dat je geen facturen hebt ontvangen en verstuurd, vul je hier ‘‘nee’’ in.

3 Rubriek 1 t/m 4

In de meeste gevallen is alleen rubriek 1 van toepassing op ZP’ers. In deze rubriek vul je de bedragen in die betrekking hebben op je debiteuren. Alle bedragen mag je in jouw voordeel afronden naar een rond bedrag. Om er bij de rubrieken 2 tot en met 4 achter te komen wat je moet invullen, is het verstandig om even de uitleg te lezen. Dit doe je door op  de vraagtekentjes aan de linkerkant te klikken. Wanneer de uitleg op jou niet van toepassing is, kun je ‘‘0’’ invullen.

4 Rubriek 5 en kleine-ondernemersregeling

In deze rubriek komen de crediteuren aan bod. Het bedrag bij 5a, de omzetbelasting, is al ingevuld. Bij 5b vul het het totale btw-bedrag in dat jij hebt betaald.

Vervolgens vul je bij 5d de ‘‘vermindering volgens kleine-ondernemersregeling’’ in. Deze regeling is een meevaller voor veel beginnende Zelfstandig Professionals. Wanneer je minder dan 1345 euro per jaar aan btw ontvangt, mag je deze namelijk houden. De ZP’ers die tot 1883 euro per jaar btw krijgen, ontvangen ook een deel van dit bedrag terug. Hoe groot dit deel is, hangt af van de hoogte van het btw-bedrag.

5 Het overzicht

Na het afronden van rubriek 5 verschijnt er een overzicht van de bedragen die je hebt ingevuld. Wanneer alles klopt klik je op ‘‘akkoord’’ en verzend je de aangifte door hem te ondertekenen met je gegevens. Dit doe je door opnieuw je inloggegevens in te vullen. Vergeet je aangifte niet op te slaan en eventueel af te drukken. Deze kun je dan weer bij je administratie voegen.

Bart van der Geest