Zo ga je als ZP’er onbezorgd op vakantie

Het wordt weer kouder in Nederland en we gaan richting de winter. De perfecte timing om een vakantie naar een warm land te boeken. Maar hoe doe je dat als Zelfstandig Professional? Je wil geen opdrachten mislopen, maar ook niet 24/7 aan het werk zijn op vakantie. 5 tips om als ZP’er onbezorgd op vakantie te gaan:

1. Goed plannen

Zorg dat je een aantal maanden van tevoren je ticket boekt, zodat je op tijd aan je opdrachtgevers kunt laten weten dat je weggaat. Zo hoef je ook geen opdrachten mis te lopen en wordt je opdrachtgever niet teleurgesteld. Laat ook weten óf en hoe je nog bereikbaar bent tijdens je vakantie. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat je eenmaal per dag je mail checkt en dat er alleen bij spoed gebeld wordt, zodat je niet constant op je telefoon hoeft te kijken terwijl je op het strand ligt.

2. Houd geld apart

Als Zelfstandig Professional heb je geen vrije dagen, vakantiegeld en een vast salaris waarmee je kunt sparen voor je vakantie. Dat moet je zelf doen. Leg een vast bedrag per maand apart voor je vakantie, bijvoorbeeld 9 procent. Op die manier weet je zeker dat je de vakantie kunt betalen. Zorg ook dat je alle facturen verstuurd hebt voor je weggaat. Andersom moet jij natuurlijk ook al je rekeningen hebben betaald, zodat er geen betaaltermijn verstrijkt terwijl je in het buitenland zit.

3. Kies je rustige periode

Afhankelijk van in welke branche je werkt, heb je rustige en drukke periodes. Als je weet dat je het rond de kerstdagen altijd erg druk hebt en het in het voorjaar veel opdrachtgevers weg zijn waardoor het rustiger is, is het handig om je vakantie dan te plannen. Zo loop je zo min mogelijk opdrachten mis als je weg bent en ben je aanwezig als er veel opdrachten zijn.

 4. Houd je agenda vrij

Probeer de dag voor je vertrek niet meer te werken, zodat je rustig op vakantie gaat. Zie de vakantie ook als een investering in jezelf en je bedrijf. Als je goed uitrust, kun je erna ook weer met een volle batterij er tegenaan. Bovendien raak je sneller geïnspireerd in een rustige omgeving en met een drankje in je hand.

Ga als je terugkomt niet meteen weer volle bak aan het werk, maar bouw het op en probeer je agenda zoveel mogelijk vrij te houden van afspraken die week. Mocht je veel spoedopdrachten hebben voor je werk, dan kun je ook overwegen om een afwezigheidsassistent in te schakelen.

5. Houd rekening met de kinderen

Als je kinderen hebt moet je rekening houden met schoolvakanties. Heb jij veel werk tijdens in de vaste vakantieperiodes? Plan dan een weekendje weg en ga later zelf nog een keer. Zo kun je je vrije dagen handig verspreiden.

Bart van der Geest