Zo vind je de juiste boekhouder

Als Zelfstandig Professionals kun je ervoor kiezen je boekhouding uit te besteden. Dit scheelt een hoop rompslomp en je voorkomt fouten in je aangiftes. Toch is het vaak lastig om een betrouwbare en kundige boekhouder te vinden.

Wat wil je uitbesteden?

Zorg dat je aan de start van je zoektocht weet waar je naar op zoek bent. Zoek je een boekhouder die jouw gehele administratie overneemt of wil je enkel wat hulp bij het doen van je aangiftes om kosten te besparen? Denk hier goed over na. Ondanks dat je hulp krijgt van een boekhouder blijf je te allen tijden zelf verantwoordelijk voor je geldzaken. Het kan daarom aantrekkelijk zijn om je complete boekhouding uit te besteden.

Samenwerking

De volgende vraag is of je een offline of online boekhouder wilt. Tegenwoordig zijn er veel online boekhouders die aansluiten bij de verschillende boekhoudsystemen die er zijn. Online communicatie gaat vaak snel en je blijft zelf het overzicht houden. Toch kan dit als onpersoonlijk worden ervaren, waardoor sommige ondernemers liever met hun vertrouwde schoenendoos met bonnetjes naar de boekhouder gaan.

Overzicht

Niemand zit te wachten op een boekhouder die geheimzinnig doet over jouw cijfers. Je bent te allen tijden zelf verantwoordelijk voor je geldzaken, dus zorg dat je het overzicht houdt over de financiële situatie van je bedrijf. Spreek af dat je boekhouder ieder kwartaal vertelt wat de stand van zaken is en dit waar nodig toelicht. Zo voorkom je dat je voor ongewenste verrassingen komt te staan.

Tarieven

De tarieven van boekhouders zijn erg uiteenlopend. Daarbij is duurder niet per se beter en zijn goedkope boekhouders niet altijd slecht. Als Zelfstandig Professional heb je meestal geen ingewikkelde administratie. Hierdoor kun je vrijwel altijd bij lokale administratiekantoren terecht. Startersaftrek, kleine ondernemersregeling en btw-aangifte zijn daar aan de orde van de dag.

Waar vind ik een boekhouder?

Informeer bij collega ZP’ers waar zij hun boekhouding laten doen. Dit kun je vragen tijdens netwerkevenementen, maar ook op verschillende forums kun je erachter komen welke boekhouders bevallen. Daarnaast kun je op Google gemakkelijk administratiekantoren in jouw regio vinden. Wanneer je op zoek bent naar een boekhouder die met een bepaald boekhoudprogramma werkt, kun je deze ook vinden via Google. Wanneer je twijfelt tussen een aantal boekhouders, kun je een aantal offertes aanvragen en op basis daarvan een beslissing maken.

Redactie