Zo word je een echte ondernemer

Als Zelfstandig Professional moet je je naast jouw vakgebied ook bezig houden met zaken als boekhouden, klanten vinden en netwerken. Toch kan dit lastig zijn. Het volgen van een training kan jouw ondernemersvaardigheden een flinke boost geven.

Via de Kamer van Koophandel (KvK) kun je gratis meedoen aan verschillende seminars en webinars. De onderwerpen lopen uiteen van starten en boekhouden tot aan netwerken en internationaal ondernemen. Op deze manier krijg je in korte tijd veel tips en informatie over onderwerpen waar Zelfstandig Professionals mee te maken krijgen.

Ook organiseert de KvK jaarlijks op de eerste zaterdag van november een startersdag op locaties door heel Nederland. Hier kun je verschillende presentaties bijwonen, informatiemarkten bezoeken, netwerken met andere ondernemers en persoonlijk advies krijgen.

Persoonlijke trainingen

Wanneer je uit bent op advies op maat kun je ook persoonlijke trainingen volgen. Vooral voor complexe problemen of onzekerheden kan een persoonlijke coach een uitkomst bieden. Acquisitie is zo’n onderwerp dat veel ZP’ers vrezen. Een persoonlijke coach kan je op jouw eigen tempo begeleiden. Hier hangt vaak wel een hoger prijskaartje aan dan bij andere trainingen.

Online trainingen

Wanneer je je wilt verdiepen op een algemener gebied, zoals social media gebruik, kun je een online training volgen. Deze zijn te vinden in alle soorten en maten en kun je volgen waar en wanneer het jou uitkomt. Over het algemeen zijn online trainingen goedkoper dan fysieke trainingen. Ook zijn er steeds meer interactieve trainingen, waarbij je deelneemt via Skype. Op deze manier heb je de voordelen van een fysieke training en kun je toch lekker thuis op de bank blijven zitten.

Up-to-date blijven

Het hoeft niet altijd veel tijd, geld of energie te kosten om bijgeschoold te blijven. Abonneer je op een vaktijdschrift, volg interessante blogs van experts in jouw vakgebied of sluit je aan bij relevante LinkedIn groepen. Deze groepen bieden je niet alleen de mogelijkheid om te netwerken, je kunt ook met collega-ondernemers discussiëren over onderwerpen die spelen in jouw branche.

 

Bart van der Geest