headfirst-tips-tricks-zp-index-opwaartse-trend-in-zp-markt

ZP Index: opwaartse trend in ZP-markt

Er is sprake van een opwaartse trend in de ZP-markt. ZP Index, een combinatie van verschillende marktfactoren, laat zien dat de markt stabiliseert en mogelijk verder aantrekt in 2015. Dit komt naar voren in editie 2 van ZP Facts, de kwartaalmonitor voor Zelfstandig Professionals in de zakelijke dienstverlening.

In editie 2 van het rapport ZP Facts (onderzoek van HeadFirst en de Universiteit van Tilburg) wordt de ZP Index geïntroduceerd. Rick Kruiswijk, directeur van HeadFirst: “De ZP Index is een wetenschappelijk onderbouwd getal – gebaseerd op meerdere componenten – die in één oogopslag de staat van de ZP-markt weergeeft. De index is ontwikkeld en statistisch getoetst door de Universiteit van Tilburg. Vanaf heden is de ZP Index een vast onderdeel van ZP Facts.”

ZPIndex

ZP Index

Zelfstandig Professionals spelen een steeds grotere rol in de economie, zoals ook al bleek uit ZP Facts editie 1. Ons land telt inmiddels bijna 900.000 zelfstandigen. Eén op de drie zelfstandigen start in de zakelijke dienstverlening. De ZP Index heeft tot doel het toenemende belang van de ZP-markt als conjunctuurcijfer op de kaart te zetten.

De ZP Index doet dat door de stand van zaken in de ZP-markt weer te geven. De ZP Index wordt elk kwartaal samengesteld op basis van ontwikkelingen binnen een aantal segmenten:

  • het aanbod van professionals
  • het aanbod van opdrachten
  • de gefactureerde uurtarieven
  • het aantal contractuele uren per week
  • de opdrachtduur

Conclusies

De belangrijkste conclusies uit ZP Facts editie 2:

  • Er is sprake van een opwaartse trend in de ZP-markt. De combinatie van verschillende marktfactoren suggereert dat de markt stabiliseert en mogelijk verder aantrekt in 2015.
  • Het opdrachtenaanbod is toegenomen en de aangeboden tarieven op opdrachten zijn gestegen. Bij opdrachten die door werving en selectie tot stand zijn gekomen ligt het gemiddelde uurtarief 3 euro hoger dan het vorige kwartaal. En deze opdrachten duren gemiddeld bijna 4,5 maand langer dan opdrachten die ZP’ers uit hun eigen netwerk hebben verkregen.

Elk kwartaal verschijnt er een nieuw rapport. Houd ZP Facts in de gaten.

Bart van der Geest