ZP’er en moeder. Hoe combineer ik dat?

Moederschap is eigenlijk al een fulltime baan. Maar hoe kun je daarnaast ook aan het werk als Zelfstandig Professional? Onderneemster Yura Boerma van MAMcoaching weet precies hoe je de juiste balans tussen werk en privé behoudt.

De kinderen naar de opvang brengen, een klant terugbellen, kinderen ophalen, koken, enzovoorts… Het is niet makkelijk om moeder en onderneemster te zijn. ‘‘Het draait om het vinden van balans. Gaandeweg heb ik geleerd hoe ik werk en privé het beste tegen elkaar kan afwegen.’’

Ervaring

‘‘Ik heb jaren gewerkt als re-integratiebegeleider en daarna ben ik een tijdje fulltime moeder geweest. In die tijd ben ik ervaringsdeskundige geworden voor het in de lucht houden van alle ballen op werk en privégebied. Ik voelde dat ik met deze ervaringen ook andere moeders moest helpen. Omdat ik ook moeder ben, weet ik als geen ander waar moeders tegen de lamp lopen. In 2010 ben ik daarom ondernemer geworden.’’

Plannen

‘‘Een goed lopend bedrijf combineren met een gezin, dat is wat ik de moeders leer. Een van de belangrijkste tips die ik daarbij geef, is zo min mogelijk te multitasken. Krijg zo veel mogelijk werk gedaan wanneer de kinderen niet thuis zijn en durf soms ook werk af te wijzen. Natuurlijk kun je niet zomaar nee zeggen tegen een klant, maar een mailtje sturen kan vaak ook een uurtje later. Vooral vrouwen die al Zelfstandig Professional waren voordat zij kinderen kregen, hebben hier moeite mee. Zij kunnen hun tijd moeilijk plannen, waardoor er geen vrije tijd meer overblijft.’’

Tijd voor jezelf

‘‘Je moet jezelf zo nu en dan wat ‘me-time’ geven. Een uurtje wandelen in het bos of helemaal ontspannen tijdens een yogasessie. Ik merk dat ik zelf sneller geïrriteerd ben wanneer ik dit niet doe. Daarom neem ik de moeders tijdens mijn coachingsessies regelmatig mee naar buiten. In zo’n sessie doen we oefeningen en kijken we naar het energieverbruik in hun leven. Welke zaken kosten veel energie en waar haal je veel energie uit? Daar proberen we vervolgens een balans in te vinden.’’

Geen sprookje

‘‘Het prettige aan ZP’er zijn, is dat ik mijn werktijden flexibel kan indelen. Ik ben geen energie kwijt aan collega’s en andere zaken waar je als werknemer mee te maken krijgt. Toch is het ondernemerschap geen sprookje. Je kunt nog zo goed zijn in je vak, maar je moet jezelf ook kunnen verkopen. Je moet je eigen klanten vinden en een boekhouding bijhouden. Zorg daarom dat je onderneemt met je hart. Ondernemerschap kan je mooie dingen opleveren, maar wees je ook bewust van de taken die je erbij krijgt.’’

Bart van der Geest