headfirst-tips-tricks-zzp-nederland-staar-je-niet-blind-op-concurrentie

ZZP-Nederland: “Staar je niet blind op concurrentie”

Stel, je bent net als zelfstandig ondernemer begonnen. Je hebt al genoeg dingen om aan te denken, maar hoe zit het eigenlijk met je concurrentie? “Maak je daar niet te druk om”, adviseert oprichter en directeur van ZZP-Nederland Johan Marrink.

Prijs en kwaliteit

Er zijn duizenden zzp’ers in Nederland en er komen elk jaar meer zelfstandigen bij. Hoe ga je daarmee om? “Er zijn natuurlijk veel verschillende groepen zzp’ers”, legt Marrink uit. “Het ligt ook aan je beroep. Als er in jouw branche honderden zzp’ers zijn, moet je vooral letten op de kwaliteit van je werk. En natuurlijk altijd tegen een concurrerende prijs, want daar draait het ook vaak om.”

Netwerken

Daarnaast is netwerken voor zzp’ers erg belangrijk om opdrachten binnen te slepen. “Het moet er niet om draaien er per se een opdracht uit te halen, maar om mensen te leren kennen en relaties op te bouwen. Als iemand dan een opdracht heeft, denkt hij aan de mensen in zijn netwerk. Waar jij onderdeel van bent.” Ook op die manier is de concurrentie dus voor te blijven, maar wees er vooral niet te veel mee bezig. Marrink: “Je moet niet iedere concurrent willen verslaan, dat heeft geen zin. Richt je vooral op de kwaliteit van je eigen werk en het opbouwen van een netwerk.”

Samenwerken

Het valt Marrink op dat steeds meer zelfstandigen gaan samenwerken. “Als zzp’er ben je veel goedkoper dan een grote organisatie, omdat je geen overheadkosten hebt. Veel zzp’ers in bijvoorbeeld de consultancybranche werken samen om grotere projecten aan te kunnen, nog steeds zonder extra kosten. In die branche vormen samenwerkende zelfstandige ondernemers een grote concurrentie voor grotere bureaus.”

Bart van der Geest