Zelfstandig professional, ben ik dat?

Het verschil tussen zzp en zp

Het begrip zzp’er (zelfstandige zonder personeel) kan op verschillende manieren worden toegelicht. Het CBS hanteert de omschrijving: “Een persoon, tussen de 15 en 75 jaar, die arbeid verricht voor eigen rekening of risico, in een eigen bedrijf of praktijk (zelfstandig ondernemer) of als directeur-grootaandeelhouder (dga), met of zonder eigen personeel.”

Cijfers van het CBS tonen aan dat er momenteel meer dan 1 miljoen zzp’ers zijn in Nederland. Dit aantal blijft toenemen en is zeer heterogeen. Zzp’ers zijn werkzaam in een tal van sectoren zoals de bouw, de zorg, het onderwijs en de zakelijke dienstverlening. Daarnaast zijn er verschillende type zzp’ers:

  1. Zzp’ers die producten verkopen (schoenmaker, kaasboer);
  2. Zelfstandigen die diensten aanbieden aan particulieren (kapper, stukadoor);
  3. Ondernemers die business-to-business diensten aanbieden in de vorm van korte opdrachten (spreker, coach);
  4. Zelfstandigen die diensten, in de vorm van kennis, business-to-business aanbieden voor langere opdrachten (projectmanager, software ontwikkelaar).

Dit laatste type zelfstandige wordt zelfstandig professional, oftewel zp’er, genoemd. HeadFirst heeft deze term geïntroduceerd en geadopteerd, omdat dit uitstekend zegt wat de zp’er is: bewust zelfstandig en altijd professioneel met zijn vak bezig.

Wat is een zelfstandig professional?

Een zelfstandig professional kenmerkt zich als een hoogopgeleide zzp’er – tussen de 25 en 65 jaar – werkzaam in de zakelijke dienstverlening, die als kenniswerker wordt ingehuurd door veelal grote opdrachtgevers (>250 medewerkers). Zij verhuren hun specialistische kennis onder andere in management, bedrijfskunde,  IT, marketing en finance.

HeadFirst helpt zelfstandig professionals die willen excelleren, zonder zorgen over praktische zaken. Door middel van een uitgebreide dienstverlening die voorziet in alle facetten van het ondernemerschap. Bestaande uit onder andere versnelde betaling van facturen, bijwonen van kennissessies, verzekering tegen beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid, salarisadministratie en korting op opleidingen, financiële diensten, pensioen en mobiliteitsproducten