Opdrachten

Ministerie van Defensie Sectiehoofd IT

Sectiehoofd IT

Info

Functie

Sectiehoofd IT

Locatie

Utrecht

Uren per week

36 uren per week

Looptijd

30.06.2025 - 29.06.2026

Opdrachtnummer

233266

Sluitingsdatum

date-icon30.04.2025 clock-icon10:00
Reageren op deze opdracht? Dit doe je op Striive.

Rolomschrijving en taakafspraken

Opdrachtomschrijving
Taak De afdeling Generieke IT & Infrastructuur (GII) van het Joint IV Commanda (JIVC) is per 17 april 2023 gereorganiseerd. De afdeling draagt voor een deel werk en medewerkers over aan andere, nieuw te vormen afdelingen en blijft deels bestaan, gericht op het borgen van de continuiteit van de dienstverlening van de bestaande IT. GII bestaat uit diverse secties o.l.v. een sectiehoofd. Het sectiehoofd rapporteert aan het afdelingshoofd GII. A.g.v. de reorganisatie gaan diverse sectiehoofden een nieuwe functie vervullen en ontstaan er dientengevolge gaten in de besturing van de afdeling GII. Een van die secties is de sectie Data Center Services (DCS). Voor deze sectie wordt gezocht naar een nieuw sectiehoofd, die een drieledige opdracht krijgt:

  • Continuiteit: het borgen van de continueren van de dienstverlening van de sectie DCS: tijdens de verbouwing blijft de winkel open!
  • Transitie: het aanpassen van de besturing van de sectie om in te spelen op de gevolgen van de reorganisatie en de medewerking aan het programma Grensverleggende IT (GrIT).
  • Mobiliteit en afbouw: het gedurende een periode van enkele jaren afbouwen van de bestaande IT, inspelende op de implementatie van de nieuwe IT vanuit het programma GrIT, en het begeleiden van de medewerkers naar een nieuwe arbeidsplaats in de andere afdelingen van JIVC.

De sectie DCS bestaat uit circa 120 medewerkers en wordt getrapt bestuurd door het sectiehoofd via het MT DCS. De sectie is verantwoordelijk voor het in stand houden en doorontwikkelen van de Defensie-netwerken ter ondersteuning van de Defensie kantoorautomatisering. Daarnaast functioneren de netwerken ook als dragend netwerk ter ondersteuning aan de militaire operatie. Daarmee draagt de sectie DCS een belangrijke verantwoordelijkheid voor het kernproduct van Defensie: het leveren van gevechtskracht.

Achtergrond opdracht

Het programma GrIT heeft als doel de IT Infrastructuur van Defensie te vernieuwen. De uitvoering van het programma wordt samen met een marktpartij vorm gegeven. De resultaten uit het programma komen over een periode van ca. 7 jaar ter beschikking van Defensie en worden door JIVC in beheer genomen. Om hierop in te spellen wordt per 17 april de stuctuur van de afdeling GII van JIVC flink veranderd in een grote reorganisatie. GII wordt onderdeel van het cluster IT Infra o.l.v. een JIVC-directielid. Naast deze huidige afdeling GII bestaat IT Infra uit de afdelingen Infrastructuur Centrale Services (ICS), Generieke ICT Services (GIS), Platform Services Defensie (PSD) en het IT Continuity Center(ITCC). Totaal komen er in deze afdelingen circa 1400 medewerkers te werken, waarvan in eerste instantie circa de helft binnen GII. De overige afdelingen worden deels gevuld met bestaand personeel en deels door werving van nieuw personeel.
GII blijft verantwoordelijk voor de bestaande IT. De andere afdelingen richten zich op het beheer van de nieuwe  IT, die wordt opgeleverd door
GrIT. In de loop der jaren wordt er steeds meer werk vanuit GII overgedragen naar de andere afdelingen van IT Infra en dient het personeel van
GII begeleid te worden naar deze afdelingen.
De reorganisatie van JIVC beoogt ook belangrijke veranderingen te realiseren in leiderschap, werkwijzen, gedrag en cultuur. De komende jaren
dient eveneens de integrale waardeketen van IT Infra in samenhang met andere JIVC-afdelingen en de gebruikers bij de diverse Defensieonderdelen te worden aangepast aan de veranderende omgeving. De management organisatie wordt versterkt en naar een hoger volwassenheidsniveau gebracht.
Wijzigingen in de bedrijfsvoering en de proces ondersteunende IT- systemen zijn daarbij niet uit te sluiten.
Naast deze veranderingen is en blijft het zaak om de huidige dienstverlening op het vereiste niveau blijvend te garanderen: tijdens de
verbouwing blijft de winkel open en op minimaal het huidige kwaliteitsniveau acteren!

Cluster IT Infra

Het cluster IT Infra bestaat uit de afdelingen Infrastructuur Centrale Services (ICS), Generieke ICT Services (GIS), Platform Services Defensie (PSD) en het IT Continuity Center (ITCC). Totaal komen er in deze afdelingen circa 1400 medewerkers te werken, waarvan in eerste instantie circa de helft binnen GII. De overige afdelingen worden deels gevuld met bestaand personeel en deels door werving van nieuw personeel. GII blijft verantwoordleijk voor de bestaande IT. De andere afdelingen richten zich op het beheer van de neiwue IT, die wordt opgeleverd door GrIT. In de loop der jaren wordt er steeds meer werk vanuit GII overgedragen naar de andere afdelingen van IT Infra en dient het personeel van GII begeleid te worden naar deze afdelingen.

Reorganisatie JIVC

De reorganisatie van JIVC beoogt ook belangrijke veranderingen te realiseren in leiderschap, werkwijzen, gedrag en cultuur. De komende jaren dient eveneens de integrale waardeketen van IT Infra in samenhang met andere JIVC-afdelingen en de gebruikers bij de diverse Defensie- onderdelen te worden aangepast aan de veranderende omgeving. De management organisatie wordt versterkt en naar een hoger volwassenheidsniveau gebracht. Wijzigingen in de bedrijfsvoering en de proces ondersteunende IT- systemen zijn daarbij niet uit te sluiten.

Dienstverlening

Naast deze veranderingen is en blijft het zaak om de huidige dienstverlening op het vereiste niveau blijvend te garanderen: tijdens de verbouwing blijft de winkel open en op minimaal het huidige kwaliteitsniveau acteren!

Eisen

  • Bewezen ervaring in strategische advisering op management- en directieniveau binnen een organisatie.
  • Aantoonbare ervaring met leidinggeven aan verandertrajecten en implementatie procesverbeteringen, inclusief stakeholdermanagement.
  • Bewezen vermogen om draagvlak te creëren en effectief te communiceren met interne en externe stakeholders.
  • Aantoonbare ervaring met het richten, inrichten en besturen van bedrijfsvoering en portfoliomanagement binnen complexe IT-organisaties.
  • Minimaal WO werk- en denkniveau, aantoonbaar door een relevante opleiding (bijv. bedrijfskunde, bestuurskunde, management) of door aantoonbare ervaring op WO-niveau.
  • Kennis en ervaring met Lean en/of Agile methodieken, aantoonbaar via praktijkervaring of certificering.
  • Certificeringen in methodieken zoals Lean Portfoliomanagement, PRINCE2, ITIL, Six Sigma of andere IT-frameworks die kunnen bijdragen aan de optimalisatie van bedrijfsvoering.
  • Kandidaat heeft aantoonbare werkervaring met het coachen, begeleiden en ontwikkelen van ICT-medewerkers, aan te tonen door ervaring in ICT-managementfuncties (7 jaar).
  • Kandidaat heeft aantoonbare werkervaring met het ontwerpen en doorvoeren van veranderingen in en aan organisaties, organisatiestructuren, processen en personele bezetting, aan te tonen door ervaring in transitietrajecten waarin organisatiedelen zijn gereorganiseerd of geheel nieuw zijn opgericht. Deze ervaring is opgedaan als verantwoordelijk manager voor die (5 jaar) reorganisatie of als transitiemanager die de reorganisatie heeft doorgevoerd.
  • Kandidaat heeft aantoonbare werkervaring met het leidinggeven aan hoogopgeleide IT/ICT professionals, aan te tonen door ervaring in lijnmanagementfuncties waarin deze ICT-professionals (bv. projectmanagers, architecten, service managers, business development managers, etc.) onder zijn/haar leiding hebben gefunctioneerd (3 jaar).
  • Kandidaat heeft aantoonbare werkervaring met bestuurlijke vraagstukken, aan te tonen door ervaring in lijnmanagementfuncties of bestuurlijke functies binnen of voor de overheid.

Wensen

  • Kandidaat heeft bij voorkeur aantoonbare werkrvaring met het werken in dynamische omgevingen waarbij strategische doelen en prioriteiten snel kunnen verschuiven
  • Kandidaat heeft bij voorkeur aantoonbare werkervaring bij een grote organisatie (> 10.000 FTE) in het regisseren van ICT-vraagstukken, b.v. vanuit een ICT-regiefunctie (projectmanager, servicemanager, solution manager, business development manager) of een managementfunctie die ICT-regisseurs aanstuurt
  • Kandidaat heeft bij voorkeur aantoonbare werkervaring bij een grote organisatie (> 10.000 FTE) met verandermanagement (doorvoeren organisatieveranderingen, implementatie nieuwe werkwijzen, visieontwikkeling, creëren draagvlak, reorganisaties) vanuit een rol als transitiemanager, verandermanager of integrale management verantwoordelijkheid voor een reorganisatie
  • Kandidaat beschikt bij voorkeur over brede kennis van en werkervaring met Datacenter componenten (hard- en software).

  • Aanvullende Informatie
    Hybride werken: Mogelijkheid tot 2 dagen per week thuiswerken

    Wanneer u bij ons als leverancier een professional aanbiedt en deze wordt geplaatst, hebben we informatie van u als contractpartij nodig, onder andere met betrekking tot de Wet keten- en inlenersaansprakelijkheid. De ‘WKA’ heeft als doel om misbruik te voorkomen bij de afdracht van loonheffingen bij alle schakels in de keten; van leverancier tot opdrachtgever. Wij dekken deze risico’s voor onze opdrachtgevers af middels een geblokkeerde rekening, de G-rekening. Dit is een rekening waarop een gedeelte van het factuurbedrag wordt gestort en waarvan u de loonheffingen en BTW kunt betalen aan de Belastingdienst. Het af te storten % hangt ervan af of u een SNA-certificering (NEN-4400-1 of NEN-4400-2) heeft of niet en of uw bedrijf in Nederland of daarbuiten is gevestigd. De G-rekening kunt u aanvragen bij de Belastingdienst. Indien u geen G-rekening kunt krijgen (en u kunt hier bewijs van de Belastingdienst van overleggen) dan heeft u ook de mogelijkheid elk kwartaal een accountantsverklaring (assurance report inzake inlening personeel) aan te leveren. Hierin zal een gecertificeerd accountant (AA of RA) een verklaring afgeven over de juistheid, volledigheid en tijdigheid van de afdrachten. Let wel, de kosten voor deze verklaring komen voor uw eigen rekening.


    Bedrijfsgegevens

    Bedrijfs gegevens

    Ministerie van Defensie

    Rolomschrijving en taakafspraken

    Opdrachtomschrijving
    Taak De afdeling Generieke IT & Infrastructuur (GII) van het Joint IV Commanda (JIVC) is per 17 april 2023 gereorganiseerd. De afdeling draagt voor een deel werk en medewerkers over aan andere, nieuw te vormen afdelingen en blijft deels bestaan, gericht op het borgen van de continuiteit van de dienstverlening van de bestaande IT. GII bestaat uit diverse secties o.l.v. een sectiehoofd. Het sectiehoofd rapporteert aan het afdelingshoofd GII. A.g.v. de reorganisatie gaan diverse sectiehoofden een nieuwe functie vervullen en ontstaan er dientengevolge gaten in de besturing van de afdeling GII. Een van die secties is de sectie Data Center Services (DCS). Voor deze sectie wordt gezocht naar een nieuw sectiehoofd, die een drieledige opdracht krijgt:

    • Continuiteit: het borgen van de continueren van de dienstverlening van de sectie DCS: tijdens de verbouwing blijft de winkel open!
    • Transitie: het aanpassen van de besturing van de sectie om in te spelen op de gevolgen van de reorganisatie en de medewerking aan het programma Grensverleggende IT (GrIT).
    • Mobiliteit en afbouw: het gedurende een periode van enkele jaren afbouwen van de bestaande IT, inspelende op de implementatie van de nieuwe IT vanuit het programma GrIT, en het begeleiden van de medewerkers naar een nieuwe arbeidsplaats in de andere afdelingen van JIVC.

    De sectie DCS bestaat uit circa 120 medewerkers en wordt getrapt bestuurd door het sectiehoofd via het MT DCS. De sectie is verantwoordelijk voor het in stand houden en doorontwikkelen van de Defensie-netwerken ter ondersteuning van de Defensie kantoorautomatisering. Daarnaast functioneren de netwerken ook als dragend netwerk ter ondersteuning aan de militaire operatie. Daarmee draagt de sectie DCS een belangrijke verantwoordelijkheid voor het kernproduct van Defensie: het leveren van gevechtskracht.

    Achtergrond opdracht

    Het programma GrIT heeft als doel de IT Infrastructuur van Defensie te vernieuwen. De uitvoering van het programma wordt samen met een marktpartij vorm gegeven. De resultaten uit het programma komen over een periode van ca. 7 jaar ter beschikking van Defensie en worden door JIVC in beheer genomen. Om hierop in te spellen wordt per 17 april de stuctuur van de afdeling GII van JIVC flink veranderd in een grote reorganisatie. GII wordt onderdeel van het cluster IT Infra o.l.v. een JIVC-directielid. Naast deze huidige afdeling GII bestaat IT Infra uit de afdelingen Infrastructuur Centrale Services (ICS), Generieke ICT Services (GIS), Platform Services Defensie (PSD) en het IT Continuity Center(ITCC). Totaal komen er in deze afdelingen circa 1400 medewerkers te werken, waarvan in eerste instantie circa de helft binnen GII. De overige afdelingen worden deels gevuld met bestaand personeel en deels door werving van nieuw personeel.
    GII blijft verantwoordelijk voor de bestaande IT. De andere afdelingen richten zich op het beheer van de nieuwe  IT, die wordt opgeleverd door
    GrIT. In de loop der jaren wordt er steeds meer werk vanuit GII overgedragen naar de andere afdelingen van IT Infra en dient het personeel van
    GII begeleid te worden naar deze afdelingen.
    De reorganisatie van JIVC beoogt ook belangrijke veranderingen te realiseren in leiderschap, werkwijzen, gedrag en cultuur. De komende jaren
    dient eveneens de integrale waardeketen van IT Infra in samenhang met andere JIVC-afdelingen en de gebruikers bij de diverse Defensieonderdelen te worden aangepast aan de veranderende omgeving. De management organisatie wordt versterkt en naar een hoger volwassenheidsniveau gebracht.
    Wijzigingen in de bedrijfsvoering en de proces ondersteunende IT- systemen zijn daarbij niet uit te sluiten.
    Naast deze veranderingen is en blijft het zaak om de huidige dienstverlening op het vereiste niveau blijvend te garanderen: tijdens de
    verbouwing blijft de winkel open en op minimaal het huidige kwaliteitsniveau acteren!

    Cluster IT Infra

    Het cluster IT Infra bestaat uit de afdelingen Infrastructuur Centrale Services (ICS), Generieke ICT Services (GIS), Platform Services Defensie (PSD) en het IT Continuity Center (ITCC). Totaal komen er in deze afdelingen circa 1400 medewerkers te werken, waarvan in eerste instantie circa de helft binnen GII. De overige afdelingen worden deels gevuld met bestaand personeel en deels door werving van nieuw personeel. GII blijft verantwoordleijk voor de bestaande IT. De andere afdelingen richten zich op het beheer van de neiwue IT, die wordt opgeleverd door GrIT. In de loop der jaren wordt er steeds meer werk vanuit GII overgedragen naar de andere afdelingen van IT Infra en dient het personeel van GII begeleid te worden naar deze afdelingen.

    Reorganisatie JIVC

    De reorganisatie van JIVC beoogt ook belangrijke veranderingen te realiseren in leiderschap, werkwijzen, gedrag en cultuur. De komende jaren dient eveneens de integrale waardeketen van IT Infra in samenhang met andere JIVC-afdelingen en de gebruikers bij de diverse Defensie- onderdelen te worden aangepast aan de veranderende omgeving. De management organisatie wordt versterkt en naar een hoger volwassenheidsniveau gebracht. Wijzigingen in de bedrijfsvoering en de proces ondersteunende IT- systemen zijn daarbij niet uit te sluiten.

    Dienstverlening

    Naast deze veranderingen is en blijft het zaak om de huidige dienstverlening op het vereiste niveau blijvend te garanderen: tijdens de verbouwing blijft de winkel open en op minimaal het huidige kwaliteitsniveau acteren!

    Eisen

    • Bewezen ervaring in strategische advisering op management- en directieniveau binnen een organisatie.
    • Aantoonbare ervaring met leidinggeven aan verandertrajecten en implementatie procesverbeteringen, inclusief stakeholdermanagement.
    • Bewezen vermogen om draagvlak te creëren en effectief te communiceren met interne en externe stakeholders.
    • Aantoonbare ervaring met het richten, inrichten en besturen van bedrijfsvoering en portfoliomanagement binnen complexe IT-organisaties.
    • Minimaal WO werk- en denkniveau, aantoonbaar door een relevante opleiding (bijv. bedrijfskunde, bestuurskunde, management) of door aantoonbare ervaring op WO-niveau.
    • Kennis en ervaring met Lean en/of Agile methodieken, aantoonbaar via praktijkervaring of certificering.
    • Certificeringen in methodieken zoals Lean Portfoliomanagement, PRINCE2, ITIL, Six Sigma of andere IT-frameworks die kunnen bijdragen aan de optimalisatie van bedrijfsvoering.
    • Kandidaat heeft aantoonbare werkervaring met het coachen, begeleiden en ontwikkelen van ICT-medewerkers, aan te tonen door ervaring in ICT-managementfuncties (7 jaar).
    • Kandidaat heeft aantoonbare werkervaring met het ontwerpen en doorvoeren van veranderingen in en aan organisaties, organisatiestructuren, processen en personele bezetting, aan te tonen door ervaring in transitietrajecten waarin organisatiedelen zijn gereorganiseerd of geheel nieuw zijn opgericht. Deze ervaring is opgedaan als verantwoordelijk manager voor die (5 jaar) reorganisatie of als transitiemanager die de reorganisatie heeft doorgevoerd.
    • Kandidaat heeft aantoonbare werkervaring met het leidinggeven aan hoogopgeleide IT/ICT professionals, aan te tonen door ervaring in lijnmanagementfuncties waarin deze ICT-professionals (bv. projectmanagers, architecten, service managers, business development managers, etc.) onder zijn/haar leiding hebben gefunctioneerd (3 jaar).
    • Kandidaat heeft aantoonbare werkervaring met bestuurlijke vraagstukken, aan te tonen door ervaring in lijnmanagementfuncties of bestuurlijke functies binnen of voor de overheid.

    Wensen

  • Kandidaat heeft bij voorkeur aantoonbare werkrvaring met het werken in dynamische omgevingen waarbij strategische doelen en prioriteiten snel kunnen verschuiven
  • Kandidaat heeft bij voorkeur aantoonbare werkervaring bij een grote organisatie (> 10.000 FTE) in het regisseren van ICT-vraagstukken, b.v. vanuit een ICT-regiefunctie (projectmanager, servicemanager, solution manager, business development manager) of een managementfunctie die ICT-regisseurs aanstuurt
  • Kandidaat heeft bij voorkeur aantoonbare werkervaring bij een grote organisatie (> 10.000 FTE) met verandermanagement (doorvoeren organisatieveranderingen, implementatie nieuwe werkwijzen, visieontwikkeling, creëren draagvlak, reorganisaties) vanuit een rol als transitiemanager, verandermanager of integrale management verantwoordelijkheid voor een reorganisatie
  • Kandidaat beschikt bij voorkeur over brede kennis van en werkervaring met Datacenter componenten (hard- en software).

  • Aanvullende Informatie
    Hybride werken: Mogelijkheid tot 2 dagen per week thuiswerken

    Wanneer u bij ons als leverancier een professional aanbiedt en deze wordt geplaatst, hebben we informatie van u als contractpartij nodig, onder andere met betrekking tot de Wet keten- en inlenersaansprakelijkheid. De ‘WKA’ heeft als doel om misbruik te voorkomen bij de afdracht van loonheffingen bij alle schakels in de keten; van leverancier tot opdrachtgever. Wij dekken deze risico’s voor onze opdrachtgevers af middels een geblokkeerde rekening, de G-rekening. Dit is een rekening waarop een gedeelte van het factuurbedrag wordt gestort en waarvan u de loonheffingen en BTW kunt betalen aan de Belastingdienst. Het af te storten % hangt ervan af of u een SNA-certificering (NEN-4400-1 of NEN-4400-2) heeft of niet en of uw bedrijf in Nederland of daarbuiten is gevestigd. De G-rekening kunt u aanvragen bij de Belastingdienst. Indien u geen G-rekening kunt krijgen (en u kunt hier bewijs van de Belastingdienst van overleggen) dan heeft u ook de mogelijkheid elk kwartaal een accountantsverklaring (assurance report inzake inlening personeel) aan te leveren. Hierin zal een gecertificeerd accountant (AA of RA) een verklaring afgeven over de juistheid, volledigheid en tijdigheid van de afdrachten. Let wel, de kosten voor deze verklaring komen voor uw eigen rekening.


    De recruiter

    Valentina Ji

    HeadFirst

    Deel deze opdracht

    Plaats jouw bieding op Striive

    https://login.striive.com/

    Voor deze opdracht dien je een bieding te plaatsen op Striive. Striive is het grootste opdrachtenplatform van de Benelux waar jaarlijks meer dan 20.000 opdrachten gepubliceerd worden.