Nieuwe zzp ict opdrachten dankzij Brexit?

Nieuwe zzp ict opdrachten dankzij Brexit?

Levert de Brexit nieuwe zzp ict opdrachten op? Op de lange termijn is dat nog maar de vraag met alle economische impact. Maar op dit moment zien we Engelse bedrijven massaal het kanaal oversteken. Met daartussen nogal wat IT bedrijven.

Nog twee maanden tot de Brexit

31 oktober zwaaien we op het strand van Wijk aan Zee collectief naar de overkant om afscheid te nemen. Dat feestje wordt in ieder geval gepland door een paar ondernemende bewoners van die plaats en de burgemeester van Beverwijk heeft zich inmiddels ook achter het Brexit feestje geschaard. Het zijn de meer kolderieke uitwassen van een proces dat nu langzamerhand echt naar het hoogtepunt gaat. Of dieptepunt, het is maar net hoe je er tegenaan kijkt.

Met Boris Johnson in Downing Street lijkt er geen sprake meer van uitstel en hij heeft een kabinet samengesteld dat ook een no-deal Brexit geen probleem vindt. Ook al denken economen redelijk unaniem dat deze situatie voor alle partijen slecht zal zijn, en dan vooral voor de Britten zelf. Ondertussen is Johnson veel in Europa te vinden voor gesprekken met onder andere Merkel en Macron waarbij hij laveert tussen charme (‘Wir schaffen das’) en het dreigement de EU te verlaten zonder de afgesproken Brexit-betalingen over te boeken. In eigen land heeft hij een stevige oppositie die mordicus tegen een no-deal Brexit is. Een clash waarbij Johnson zelfs dreigt het parlement tijdelijk naar huis te sturen.

Meer zzp ict opdrachten door afscheid?

De meeste economen zijn het er dus over eens dat zeker een no-deal Brexit niet goed is voor de economie. Toch werden we deze week verrast door een paar korte termijn effecten die wel gunstig lijken. Zo kreeg men in de Groningse Eemshaven een Schotse ferry maatschappij op bezoek die een dagelijkse veerdienst tussen Edinburgh en ons land wil opstarten.

Maar voor Zelfstandig Professionals was vooral het nieuws van de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) interessant. Deze ‘Holland Promotion’ afdeling van het ministerie van Economische Zaken meldde dat inmiddels bijna honderd Britse ondernemingen ervoor hebben gekozen een hele of gedeeltelijke oversteek te maken naar ons land. Daar bovenop hebben nog zo’n 325 andere bedrijven serieuze interesse getoond in een verhuizing naar Nederland.

En omdat je een dienstverlenend bedrijf nu eenmaal sneller verplaatst dan een compleet industrieel machinepark, is het logisch dat daarbij behoorlijk wat IT-intensieve ondernemingen zitten. Hardcore IT bedrijven kiezen voor ons land, maar ook bedrijven in de financiële sector, media, life science en health. Met namen als Bloomberg, AMBest, MarketAxess, Discovery, Norinchukin en UK P&I. We concurreren uiteraard met onze buurlanden, maar de aanwezigheid van onder andere de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) maakt ons een serieuze landingsplaats voor de Britten.

Wil jij van de Brexit profiteren?

Nogmaals, op lange termijn moeten we het allemaal nog maar zien en is het hopen dat de effecten van de Brexit beperkt blijven. Maar op de iets kortere termijn ontstaan wellicht hele leuke uitdagingen. Want een bedrijf verplaatsen betekent meer dan het kantoor verhuizen en de stekkers verwisselen. De IT impact zal behoorlijk zijn en los daarvan staat de IT ontwikkeling binnen dit type bedrijven natuurlijk nooit echt stil, ook niet na de verhuizing. We gaan de komende tijd dus merken of er meer zzp ict opdrachten met zo’n Brexit sausje terechtkomen in ons overzicht met opdrachten. Was jij sowieso al van plan om binnenkort weer eens wat anders te gaan doen? Registreer je dan snel bij ons als professional. Dan krijg je onmiddellijk toegang tot de leukste opdrachten en vacatures.

Natasja Spooren, medewerker marketing & communicatie

Natasja Spooren (1990) is sinds 2018 werkzaam bij HeadFirst. In 2011 nam zij haar hbo-diploma in ontvangst, waarna zij bij diverse organisaties een marketing & communicatie functie bekleedde. Als medewerker marketing en communicatie houdt zij zich bezig met alle facetten van externe communicatie en PR.