Strategisch adviseur cyber security veelgevraagd door toenemende dreigingen

Strategisch adviseur cyber security veelgevraagd door toenemende dreigingen

Zware, georganiseerde cybercriminaliteit is zeer schaalbaar geworden en heeft daardoor in de afgelopen jaren qua slachtoffers, schade en criminele opbrengsten een industriële omvang aangenomen, stelt het rapport ‘Cybersecuritybeeld Nederland 2022’ van het Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en veiligheid (NCTV). Gezien de aard en groeiende omvang van de deze cybercriminele dreiging is weerbaarheid een fundamentele uitdaging voor de komende jaren. Gelukkig zijn er strategisch adviseurs cyber security om organisaties hierbij te helpen, zoals Raymond Bierens. “Ik probeer al sinds mijn start in 2016 een website te maken, maar de vraag naar mijn werk is zó groot dat ik er nog steeds niet aan ben toegekomen.”

Organisaties weerbaarder maken

De digitale dreigingen nemen alleen maar toe. Door het tempo waarin het cyber security zich ontwikkelt en daarmee de hoeveelheid aan informatie die beschikbaar is, blijft het van groot belang en tegelijk een flinke uitdaging om alles goed bij te houden en te duiden. Raymond vertelt hierover: “Veel organisaties nemen al de nodige maatregelen om zich tegen cybercriminaliteit te weren. Maar zijn dit de juiste en is het genoeg? En wordt in de praktijk uitgevoerd, wat op papier is gezet? Om onder andere deze vragen te beantwoorden word ik als extern adviseur gevraagd om opdrachtgevers van kwalitatief goede en actuele informatie te voorzien via (maatwerk)adviezen. Daarnaast haak ik – indien gewenst – de juist professionals aan om mijn constateringen tot uitvoering te brengen.”

Rasechte ondernemer
Waar de wet DBA zelfstandig professionals en opdrachtgevers al sinds 2016 flink teistert, heeft Raymond hier gelukkig maar weinig last van. Hij werkt op dit moment aan meerdere opdrachten tegelijkertijd. “Idealiter heb ik ongeveer twee á drie opdrachten naast elkaar lopen, maar ik vind mijn werk zo leuk dat ik niet graag ‘nee’ zeg tegen een nieuwe opdracht”, aldus Bierens. Hectisch is het momenteel wel voor deze ondernemer pur sang, want hij doet daarnaast ook nog een promotieonderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam. “Continu blijven leren is mijn rol cruciaal, dat doe ik dan ook graag om mijzelf te blijven onderscheiden van andere professionals.”

In de afgelopen zes jaar heeft Raymond al diverse opdrachten via één van de merken van HeadFirst Group laten verlopen. “Hulp bij mijn zoektocht naar opdracht is heb ik gelukkig niet nodig, ik ben soms al benaderd voordat mijn andere opdracht is afgelopen, maar het is prettig dat alle randzaken uit handen worden genomen. Ik hoef mij bijvoorbeeld niet te ontfermen over de contractuele afhandeling en facturatie” besluit hij.

Youri Snip