Hoe AI ready ben jij, test specialist?

Hoe AI ready ben jij, test specialist?

Hoe raakt Artificial Intelligence jouw werk als test specialist? Geen gekke vraag nu AI software overal wordt ingezet.

Van een concept dat nog niet zo lang geleden toch vooral toekomstmuziek leek, kom je AI oplossingen tegenwoordig zelfs tegen in willekeurige webshops die – zodra je een item in je winkelmandje hebt geplaatst – er nog wat artikelen bij verzinnen die jij kennelijk echt niet missen kunt.

Maar wat betekent die snelle ontwikkeling voor jou als IT test specialist? Zie jij je werk toch vooral als het nauwgezet testen van nieuwe software en merk je het vanzelf wel als AI voor jou belangrijk wordt? Of zie je jouw vak al veranderen dankzij AI?  Want hoe kun je zelflerende AI systemen eigenlijk testen? En kan AI je werk als test specialist naar een hoger niveau tillen?

Hoe ga jij als test specialist AI systemen testen?

Software was decennialang behoorlijk lineair opgebouwd, waarbij duidelijk was welke input tot welk resultaat moest leiden. AI systemen werken duidelijk anders. Losse ‘blokjes code’ analyseren data waarmee ze worden gevoed en wisselen onderling gegevens uit. Op die manier leren ze bijvoorbeeld patronen te herkennen binnen die data en gezamenlijk steeds betere beslissingen te nemen. AI systemen leren zichzelf om steeds beter beelden te herkennen. Of zelfstandig teksten te analyseren en andere complexe patronen te doorgronden.

Maar hoe test je zoiets? Hoe voorkom je bijvoorbeeld dat het intelligente systeem waar jij aan werkt zich gaat gedragen zoals Microsoft’s Tay? Die experimentele chatbot werd door de ontwikkelaars aan Twitter gekoppeld om te leren van de oneindige stroom Twitter conversaties. Dat lukte en de bot leerde razendsnel, maar bleek en passant ook behoorlijk wat negatieve zaken op te pikken op Twitter. Binnen 24 uur na het opstarten begon de chatbot geheel zelfstandig racistische en vrouwonvriendelijke boodschappen de ether in te sturen.

Als test specialist voor AI systemen word je steeds meer een data specialist. Je bedenkt bijvoorbeeld welke datasets nodig zijn om dit soort software effectief te kunnen testen. Of hoe je moet testen of AI software onjuiste en onbruikbare informatie wegfiltert, maar tegelijkertijd ook niet teveel verwijdert. En hoe zorg je dat de software zijn ‘prime directives’ nooit overschrijdt, de harde grenzen die door de ontwikkelaars zijn vastgesteld. Hoe test je trouwens dat die grenzen goed zijn gekozen?

Hoe helpt AI jou om systemen te testen?

Maar ook als je als test specialist niet zelf met AI software bezig bent, krijg je steeds vaker te maken met kunstmatige intelligentie. Want ook bij het ontwikkelen en uitvoeren van testen levert AI steeds nadrukkelijker een bijdrage. Het automatiseren van testen is natuurlijk allang niet nieuw meer. Maar AI testtools maken het mogelijk om voor steeds complexere software de eindeloze sets van testcases zelfstandig te genereren, de uitkomsten te voorspellen en de meest belangrijk testgevallen te selecteren. Als test specialist word je steeds meer de regisseur van een zelfstandig werkend testproces.

Uitdagingen genoeg voor de test specialist

Je ziet het, het vakgebied van de test specialist ontwikkelt zich razendsnel. Dankzij onder andere AI systemen komt jouw werk op een steeds hoger niveau te liggen. De nadruk komt minder op testen te liggen en steeds meer op test strategie en regie.

Prikkelt dat jou als test specialist? Ben je wel weer eens toe aan een nieuwe uitdaging in het brede test werkveld? Dan moet je zeker een keer kennismaken met HeadFirst. We hebben regelmatig nieuwe testuitdagingen voor specialisten als jij. Uitdagingen genoeg, test specialist.

Natasja Spooren, medewerker marketing & communicatie

Natasja Spooren (1990) is sinds 2018 werkzaam bij HeadFirst. In 2011 nam zij haar hbo-diploma in ontvangst, waarna zij bij diverse organisaties een marketing & communicatie functie bekleedde. Als medewerker marketing en communicatie houdt zij zich bezig met alle facetten van externe communicatie en PR.