“De schaarste op de arbeidsmarkt is een mooie kans voor mensen die graag willen ondernemen”

“De schaarste op de arbeidsmarkt is een mooie kans voor mensen die graag willen ondernemen”

Voor zelfstandig professionals (zp’ers) met schaarse kennis en kunde biedt de krapte op de arbeidsmarkt veel mogelijkheden. Zo ook voor Vernon Martina, ingezet op een opdracht als IT-architect bij de Belastingdienst, die sinds 2016 als zelfstandige door het leven gaat. Ambities kunnen nagejaagd worden en onzekerheden van het niet hebben van een opdracht zijn momenteel ver te zoeken.

In de huidige arbeidsmarkt speelt het extern inhuren van professionals, naast vast personeel, een steeds grotere rol. “Als zelfstandig professional met een breed profiel kun je jouw eigen route bepalen,” vertelt Martina. Hij geeft aan dat specialistische zp’ers kwaliteiten hebben die onmisbaar zijn voor organisaties. “Tegenwoordig zijn opdrachtgevers op zoek naar professionals die kunnen bijdragen en willen groeien,” vervolgt Martina. De kansen voor zelfstandig professionals liggen daarom voor het grijpen.

Als zelfstandig professional heeft Martina te maken met de wet DBA, waar momenteel niet actief op gehandhaafd wordt. Dat neemt niet weg dat hij er binnen zijn huidige opdrachtgever de Belastingdienst – niet verbazingwekkend – mee wordt geconfronteerd. Een verlenging van een opdracht gaat niet zonder slag of stoot, er wordt kritisch gekeken naar de opdrachtomschrijving en de inhuurperiode. “In het geval van de Belastingdienst is het Ministerie van Financiën betrokken in het goedkeuringsproces. Zij bekeken kritisch of ik nog steeds de meest geschikte kandidaat was voor de opdracht bij de Belastingdienst,” licht Martina toe.

Inmiddels werkt Martina aan zijn vierde opdracht bij drie verschillende opdrachtgevers, via diverse merken van HeadFirst Group. Bij de zoektocht naar interessante opdrachten heeft hij zelf de regie en bekijkt hij vooral de werkzaamheden en het gezochte profiel. Daarnaast neemt hij de service van een intermediair mee in zijn besluitvorming. Martina: “Leuke voordelen van HeadFirst Group zijn bijvoorbeeld een snellere betaaltermijn en toegang tot webinars en kennissessies, als onderdeel van de Professionals services.”

Dit interview staat in ons Jaarverslag. Benieuwd naar andere interviews of onze resultaten en strategie? Lees dan het gehele verslag.

Natasja Spooren, medewerker marketing & communicatie

Natasja Spooren (1990) is sinds 2018 werkzaam bij HeadFirst. In 2011 nam zij haar hbo-diploma in ontvangst, waarna zij bij diverse organisaties een marketing & communicatie functie bekleedde. Als medewerker marketing en communicatie houdt zij zich bezig met alle facetten van externe communicatie en PR.