De zzp’er bestaat wél – CEO Han Kolff in gesprek met BNR

De zzp’er bestaat wél – CEO Han Kolff in gesprek met BNR

Het politieke debat over de toekomst van de zzp’er op de arbeidsmarkt wordt gevoerd op basis van verkeerde data en misinterpretaties. Dit blijkt uit het recent gepubliceerde rapport ‘De zzp’er bestaat wél. Feiten over zelfstandigen zonder personeel’ van ZiPconomy, HeadFirst Group en ONL voor Ondernemers. Han Kolff, CEO van HeadFirst Group, sprak met BNR over het rapport.

 

De vooroordelen over zzp’ers, kun je er een schetsen?

Er werken meer dan één miljoen zzp’ers in Nederland, waarvan het overgrote deel actief is in de zakelijke dienstverlening. Desondanks denkt 80% van Nederland dat de meeste zzp’ers in de bouw werken. Dat is echter een klein percentage: zo’n 15%.

 

Leeft dit vooroordeel ook in politiek Den Haag?

Inderdaad, dat is precies de reden om dit rapport te publiceren. Beleid moet worden gemaakt op basis van feiten. Het is belangrijk sociaal beleid te hebben en te zorgen dat alles goed geregeld is in Nederland. Om dat te realiseren moeten we praten over het totaal van 1 miljoen zzp’ers, niet alleen over een groep van ongeveer 80.000 zelfstandigen. Het percentage (7%) van de gehele populatie dat zichzelf gedwongen zzp’er noemt.

 

Brussel stelt dat Nederland pas de 6 miljard coronasteun krijgt op het moment dat de zelfstandigenaftrek wordt afgebouwd. Heeft dat gevolgen?

Deze maatregel werkt averechts. Het beleid hakt er met name aan de onderkant van de zzp-markt hard in, terwijl dat juist de groep is waaraan we sociale steun moeten geven.

 

Moet er ‘customized’ wetgeving komen voor zelfstandigen?

Absoluut. Of onderneem actie bij sectoren waar het wel nodig is, om ervoor te zorgen dat professionals niet gedwongen worden tot het zpp-schap. In België hebben ze bijvoorbeeld vier sectoren uitgelicht waar extra regelgeving en controle nodig is, maar de rest van de markt laten ze vrij.

 

Is het mogelijk het tij te keren en eerlijker beleid te maken?

Ja dat denk ik wel. Het is eigenlijk een kwestie van overzicht creëren en kijken wat er per segment gedaan kan worden. Het is natuurlijk prettig om te praten over de zzp’ers die bescherming nodig hebben en dat is ook zeker belangrijk. Het beleid aanpassen voor de bovenkant van de markt is alleen ook van belang. In een markt die steeds schaarser wordt en waarin we iedereen nodig hebben om de economie draaiende te houden, moeten we zorgen voor wetgeving die de ruimte geeft om zzp’ers ook echt aan het werk te zetten.

 

Over het rapport

Met het rapport ‘De zzp’er bestaat wél. Feiten over zelfstandigen zonder personeel’ – dat door onafhankelijk kennisplatform ZiPconomy is opgesteld – zetten we waardevolle feiten, cijfers en inzichten over de zzp’er op een rij. Het doel: de heterogeniteit en diversiteit van de doelgroep in kaart brengen en het publieke debat over de arbeidsmarkt naar een hoger niveau tillen. Enkele uitkomsten van het onderzoek zijn samengebracht in een infographic. Het gehele rapport is gratis te downloaden via onze headfirst.group website.

 

CEO Han Kolff in gesprek met BNR – audiofragment

Natasja Spooren, medewerker marketing & communicatie

Natasja Spooren (1990) is sinds 2018 werkzaam bij HeadFirst. In 2011 nam zij haar hbo-diploma in ontvangst, waarna zij bij diverse organisaties een marketing & communicatie functie bekleedde. Als medewerker marketing en communicatie houdt zij zich bezig met alle facetten van externe communicatie en PR.